Aberlour A’bunadh Batch 46

Jeg håber at I er klar til et sherrymonster, for på denne første forårsdag tager vi en tur til Speyside og smager på den populære Aberlour A’bunadh. A’bunadh er gælisk og betyder “den originale”, hvilket er en henvisning til at den, i følge Aberlour, er lavet efter gamle håndværksmæssige traditioner. Da man installerede nogle nye kedler i 1975 fandt man en gammel flaske Aberlour fra 1898 og det er denne whisky som man har forsøgt at genskabe med A’bunadh. A’bunadh laves i batches og der vil være små forskelle på de forskellige batches i både alkoholstyrke, næse og smag. Den er altid tappet ved fadstyrke og siden den kom på markedet i 2000 er der blevet lavet 50 forskellige batches. Efter sigende så indeholder Aberlour A’bunadh en blanding af whisky, som er mellem 5 og 25 år gammelt og den har udelukkende ligget på brugte Oloroso sherryfade.

Mere information og flere indlæg om Aberlour.

Aberlour A'bunadhAberlour A’bunadh Batch 46
Alder: NAS
Alkohol: 60,4%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Masser af sherrynoter. Kakaopulver, melasse, rosiner, mørk chokolade, kaffe og karamel. Et lille hint af vanilje, kirsebær og tobak. Med lidt vand bliver den lidt mere krydret i næsen med kanel og nelliker. Fantastisk næse!

Smagen: Alkoholen dominerer lidt i starten, men derefter følger den næsen ret godt. Masser af sherry og sødme. Chokolade, kanel og tobak. Utrolig cremet og den dækker ganen rigtig godt.

Eftersmagen: En eftersmag, som bare bliver ved i en evighed. Vanilje, puddersukker og en smule alkohol som dog ikke brænder så meget som man skulle tro ved denne styrke. Eftersmagen forsvinder ret meget, hvis man tilsætter for meget vand, så pas på.

Karakter: 87/100 (skala)

Hvis man er til sherrybomber, så er Aberlour A’bunadh ikke til at komme uden om. Det er en forholdsvis prisbillig flaske, der til trods for de små variationer mellem hver batch, næsten aldrig skuffer. Den kan ved første møde godt virke lidt sprittet i det, men der er altså også meget alkohol i og en del af whiskyen er også forholdsvis ung. Derfor mener jeg også at den kalder på lidt vand i glasset og at den kun bliver bedre af at stå i 20 minutters tid. Giv den lidt opmærksomhed og den vil belønne dig. Jeg kan på det kraftigste anbefale denne flaske og den er et rigtig lille fund til prisen, der som regel ligger lige omkring de 500 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *