Ardbeg 10 YO

I dag tager vi helikopteren til Islay. Vi følger vejen fra Port Ellen og kører lige forbi både Laphroaig og Lagavulin, for vores endestation er ikoniske Ardbeg og en ordentlig gang røg. I dag skal vi smage på Ardbegs 10 års aftapning, som vel er selve essensen af det moderne Ardbeg og allerede er lidt af en klassiker. Det er desuden den eneste af deres core range aftapninger, som har en aldersbetegnelse. Den er tappet ved 46%, den er ikke koldfiltreret, der er ikke tilsat nogen farve og den har udelukkende lagret på en kombination af first-fill og refill bourbonfade.

Mere information og flere indlæg om Ardbeg.

Ardbeg 10 YOArdbeg 10 YO
Alder: 10 år
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det er klart at man bliver fuldstændig overfaldet af røg i starten her, men man er lige nødt til at lege røgdykker et øjeblik og give sig selv lidt tid med næsen dybt nede i glasset. Gør man det er belønningen masser af vanilje, citron og peber. Der er også et maritimt element med havvand og grill ved stranden. Frisk fisk, skaldyr og røget bacon. Der er noget meget elementært over næsen og den bliver bare ved med at give fra sig. Et par dråber vand dæmper røgen og lader én fordybe sig yderligere.

Smagen: Vanilje og honning lige i starten med lidt surhed indover inden der kommer et krydret element med peber og kanel. Røgen bygger sig lige så stille op og afgiver ikke rigtig sit kick før til sidst i paletten, hvor det får selskab af kaffe og lidt tjære. Helt igennem fantastisk smag og røgen er slet ikke så overvældende som næsen godt kunne give indtryk af. Dejlig cremet konsistens.

Eftersmagen: Lang, røget og saltet eftersmag, som er i næsten perfekt balance. En lille smule mere kaffe. Forestil dig at solen er ved at gå ned over dit døende bål på stranden efter at du lige har taget den sidste dukkert i havet.

Karakter: 90/100 (skala)

Nå… Jeg vist ikke skjule at det her er fantastisk whisky og at jeg er vild med den. Den er en klassiker inden for Islay whiskyer og den fortjener virkelig meget ros. Man kan ikke lade være med at sammenligne den med Laphroaigs 10 års, men det er, efter min mening, ikke en helt fair sammenligning. De har en meget forskellig stil og Ardbeg mangler det der medicinske, der er over en Laphroaig. Den er på en måde mere klart defineret og også mere enkel end Laphroaig og det taler til Ardbegs fordel i det her tilfælde. Er man peathead så mener jeg at denne flaske, sammen med Ardbeg Uiegedail, bør stå i skabet. Den er simpelthen for god til gå udenom og til en pris på lige omkring 400 kroner, så er den et sandt fund.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.