Ardbeg Dark Cove

Meget få destillerier nyder så stor popularitet som Ardbeg og hvert år afholdes der en Ardbeg Day, som fejres på diverse Ardbeg ambassader verden over. Herhjemme er det Juul’s Vinhandel på Frederiksberg. I den forbindelse frigives der årligt en speciel aftapning som Ardbeg fans over hele verden higer efter. Årets udgivelse hedder Dark Cove og den blev frigivet den 28. maj i forbindelse med Ardbeg Day, som i år var blevet omdøbt til Ardbeg Night. Dark Cove har fået sit navn efter den lidt skumle og dunkle fortid, hvor området omkring Ardbeg var befolket af smuglere og illegale destillerier.

Ligesom tidligere år er der lavet to forskellige udgaver. En Committee Release, som denne gang er tappet ved 55% og så den mere tilgængelige udgivelse, som er tappet ved 46,5%. Dark Cove er lagret på en blanding af bourbonfade og sherryfade. Ardbeg siger selv at den har et hjerte, som består at “dark sherry casks”. Hvad det betyder skal jeg ikke kunne udtale mig om, men det giver da en forventning om at Dark Cove har en udtalt sherryindflydelse.

Mere information og flere indlæg om Ardbeg.

Ardbeg Dark CoveArdbeg Dark Cove
Alder: NAS
Alkohol: 46,5%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det første der slår mig er, at den er mindre røget end jeg havde forventet, selvom den stadig er meget røget. Der er lidt medicinske noter, noget tang og salt. Det er dog en tør røg, som dominerer med trækul og tobak. Den er ret maltet og der er godt med karamel. Citron, mynte og æble. Den har mange søde noter over sig, men jeg synes ikke umiddelbart at det kommer fra sherryfadene. De er nok mere ansvarlig for de noter af kanel og muskatnød, som næsen byder på. Den bliver mere sød og krydret med lidt vand.

Smagen: Virkelig sød i starten. Sukker og chokolade inden der faktisk kommer lidt sherrynoter i form af rosiner og lidt bær. Så bliver den saltet inden røgen sætter ind og den begynder at prikke på tungen og i ganen med et skud peber. Den har en god krop og den virker fyldig. Sødmen vender dog tilbage igen og så er der karamel, kakao og kanel. Den bliver meget tør til sidst og det fortsætter ind i eftersmagen.

Eftersmagen: Rimelig lang og tør eftersmag, som dog er lidt tynd i det. Kakao, tobak og mørk chokolade.

Karakter: 85/100 (skala)

Ardbeg Dark Cove føles en lille smule ude af balance. Ikke meget, men nok til at den godt kan skuffe lidt. Næsen er egentlig rigtig rar med en god portion røg og en masse sødme. Jeg er ikke tvivl om at der er ældre fade i den, men det dufter lidt som gode refill hogsheads, mens sherryfadene derimod virker både godt brugte og meget unge. De leverer ikke meget sødme til næsen og for den sags skyld heller ikke smagen, men derimod en smule krydderier og en masse tanniner. Ardbeg Uigeadail, som den her vel nok kan sammenlignes med, virker meget mere i balance og den har væsentlig mere krop og fylde, hvilket nok også skyldes den højere alkoholprocent. Når det så er sagt, så er Dark Cove en ganske udmærket dram og jeg vil anbefale alle, som har fået fingrene i en flaske at åbne den og smage. Den fortjener at blive drukket.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.