Ardbeg Uigeadail

Ardbeg Uigeadail tager sit navn efter Loch Uigeadail, som ligger lidt nord for destilleriet i over 300 meters højde. Vandet fra søen tager smag fra det omkringliggende tørv og søen leverer vand til produktionen på Ardbeg. Uigeadail er en del af Ardbegs core range og den har været på markedet siden 2003. Det er en blanding af whisky, som har ligget på tidligere bourbonfade og whisky, som har ligget på Oloroso sherryfade. Rygterne på nettet siger at der er 10-20% sherryfade i det endelige produkt, men det er som sagt ren spekulation. De første batches, som blev lavet af Uigeadail indeholdt whisky fra 70’erne, men det lager er for længst opbrugt og vi ved ikke noget om, hvor gammel whiskyen, som indgår i Uigeadail i dag er.

Mere information og flere indlæg om Ardbeg.

Ardbeg UigeadailArdbeg Uigeadail
Alder: NAS
Alkohol: 54,2%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Den voldsomme røg og alkoholstyrken kilder i næsen. Masser af bålsted og trækul. Der er mælkechokolade, kanel og rosiner. Chai te og pibetobak. Sherrydelen af næsen virker ung og levende og med lidt vand kommer sherrynoterne mere i forgrunden og røgen trækker sig lidt væk. Der kommer også vanilje og salt. Dejlig næse både med og uden vand.

Smagen: Lys chokolade og sherry inden røgen ankommer. Tjærefuldt og tilsodet. Den giver et spark på tungen og der er peber, chili og kakao. Lidt citrus og noget kaffe. Hvis man tilsætter vand, så den kommer ned på cirka 45%, som kommer der malt, karamel og trækul i den sidste del af paletten.

Eftersmagen: Lang eftersmag med tobak, røg, sherry og kanel.

Karakter: 91/100 (skala)

Alle siger at Ardbeg Uigeadail var bedre før i tiden og det kan sagtens være rigtigt. Ardbeg Uigeadail fra 2015 er dog intet mindre end fremragende i mine øjne og den fortjener er plads i skabet hos alle, som elsker røg. Sherryfadene er rigtig godt integreret og jeg synes at den smager lige godt både med og uden vand. Den kan sagtens drikkes ved fuld styrke og hvis man vander den ned til under 45%, så smager den stadig fantastisk, men selvfølgelig anderledes. Hvis du synes at den er lidt barsk, så leg lidt med vandet. Den kan sagtens tåle det. En flaske koster omkring 600 kroner og, hvis man kan lide røg, så får den min klare anbefaling. Du vil ikke fortryde det.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.