Auchentoshan 12 YO

I dag tager vi, for første gang her på bloggen, en tur til Lowlands og besøger Auchentoshan, som ligger cirka 30 kilometer nordvest for Glasgow lige på grænsen til Highlands. Der er kun ganske få store single malt destillerier tilbage i Lowlands og det i sig selv er selvfølgelig med til at gøre Auchentoshan speciel, men det, som gør destilleriet helt unikt er at de destillerer alt tre gange. Den whisky vi skal i dag er Auchentoshan 12 YO. Den har lagret på en blanding af bourbonfade og sherryfade.

Mere information og flere indlæg om Auchentoshan.

Auchentoshan 12 YOAuchentoshan 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Masser af malt og byg. Vådt korn og nyslået græs. Lidt citrus og noget der kunne være mango. Man fornemmer lidt indflydelse fra sherryfadene, men de er på ingen måde i fokus. Ret sød og delikat næse.

Smagen: Igen masser af sød malt, men også også nogle krydderier og lidt bitterhed. Ingefær, mynte, citronskal, kanel, æbler og lidt vanilje. Meget letdrikkelig og det er her at den tredobbelte destillering virkelig spiller ind.

Eftersmagen: Flere krydderier og lidt fad, som tørrer ganen en smule ud. Ikke nogen lang eftersmag, men til gengæld heller ikke noget, som falder uden for rammen. Eftersmagen er mild og cremet med lidt mere malt.

Karakter: 83/100 (skala)

Auchentoshans 12 års aftapning er en ganske dejlig dram. Den tredobbelte destillering gør den meget cremet og mild med masser af maltsmag. Så meget at den næsten minder mig om øl, når jeg drikker den. Den har alle forudsætninger for at ligne irsk whisky, men det kommer den aldrig rigtigt til og det ender med at den trods alt alligevel er helt sin egen. Auchentoshan er på mange måder unik i Skotland og alene af den grund fortjener den opmærksomhed. Der er andre aftapninger i deres core range som jeg mener er bedre, men de er også noget dyrere. Denne 12 års koster 300 kroner herhjemme og det er faktisk en ganske rimelig pris.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.