Balvenie 12 YO DoubleWood

Nu går den ikke længere! Rigtig mange af jer ønsket at jeg skulle anmelde noget Balvenie og det kan jeg ikke blive ved med at sidde overhørig. I den nyligt afholdte konkurrence her på bloggen blev Balvenie faktisk nummer 2 i afstemningen om, hvilket destilleri der var jeres favorit. Vi sætter derfor kursen mod Speyside, nærmere betegnet Dufftown og floden Fiddich, hvor Balvenie ligger lige ved siden af Glenfiddich.

Vi starter i den lave ende af Balvenies sortiment og smager en 12 års DoubleWood. Efter at have ligget på “Traditional Whisky Oak” , hvilket er markedsføringssnak for refill bourbonfade, er den overført til first-fill Oloroso fade af europæisk eg. Der står ikke noget om, hvor længe den er afsluttet på disse sherryfade, men et godt bud vil være mellem 6 måneder og 1 år.

Mere information og flere indlæg om Balvenie.

Balvenie 12 YO DoubleWoodBalvenie 12 YO DoubleWood
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Næsen på denne er lidt en kamæleon. Det ene øjeblik er det destilleri karakteren, som skinner i gennem med masser af nødder, appelsin, mynte og tropiske frugter. Det næste øjeblik er det de oprindelige bourbonfade, som afgiver masser af vanilje og honning. Det kan også være at det er sherryfadene som vinder og afgiver de klassiske sherrynoter med rosiner og bær. Det er virkelig en spændende næse, som man kan bruge lang tid på at udforske og tager man alderen og prisen i betragtning er det faktisk lidt uhørt.

Smagen: Masser af frugt lige i starten med appelsin som den dominerende. Nødder, honning og kanel kommer krybende lige efter og giver krydderi og sødme. Meget mild på tungen og måske også lidt for mild. Den virker lidt svag i forhold til næsen og jeg har meget svært ved at smage sherryfadene. Lidt højere alkoholprocent ville hjælpe her.

Eftersmagen: Starter med lidt mørk chokolade og kanel. Derefter noget frugtig sødme og den varmer ganske godt. Forholdsvis lang eftersmag, når man, endnu en gang, tager alderen og prisen i betragtning.

Karakter: 84/100 (skala)

Balvenie 12 YO DoubleWood er, i mine øjne, selve indbegrebet af en hverdagsdram. Den er mere kompleks end de fleste 12 års aftapninger og man får rigtig meget whisky for pengene her. På den anden side af grænsen kan en flaske på en hel liter erhverves for 300 kroner og så har alle andre altså svært ved at følge med. Man kan bruge lang tid på næsen her og selvom at den er lidt “svag” i paletten og godt kunne bruge et boost til 46%, så ville det naturligvis hæve prisen og kræve lidt mere af personen, som drikker den og så er det vel ikke længere end hverdagsdram. Jeg bliver tit spurgt om jeg kan anbefale Balvenie og mere specifikt om jeg kan anbefale denne 12 YO DoubleWood og svaret er et rungende JA!

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.