Besøg hos Fary Lochan

Fary Lochan IndgangEn tilfældig søndag i sommerferien tog undertegnede konen under armen og kørte en tur ud i den danske sommer. Destinationen var naturligvis whiskyrelateret og endemålet var den lille by Farre, som ligger i nærheden af Give og som huser det smukke destilleri ved navn Fary Lochan. Destilleriet ligger idyllisk omgivet af skov og marker og da vi ankom lidt før rundvisningen skulle begynde gik vi en tur rundt i skoven og forbi de omkringliggende marker.

Fary Lochan er stiftet af Jens-Erik Jørgensen i 2009 og er et aktieselskab. Hvis man skulle ønske det, så er det muligt for whiskyinteresserede at købe aktier via hjemmesiden. Man får ikke nogen direkte indflydelse som aktionær, men man støtter et godt projekt, man kan deltage i den årlige generalforsamling og man har mulighed for at købe nye aftapninger inden, de rammer butikkerne.

Da vi kom tilbage blev vi budt på et glas rødvin som Fary Lochan producerer af druer, der er hentet fra forskellige vinbønder i Danmark. Druetypen er Rondo og det skulle efter sigende være den mest udbredte drue herhjemme, da den kan tåle vores klima. Jeg er på ingen måde vinekspert og drikker sjældent vin, men min kone sagde at den smagte godt, så allerede der fik Fary Lochan det første kvalitetsstempel.

Den lille bygning til højre i billedet nedenunder er den eneste bygning, som allerede stod der da destilleriet blev etableret i 2009. Den bygning bruges i dag til at male den maltede byg, som importeres direkte fra Skotland. Hver uge bruges der cirka 250 kilo malt i produktionen. For enden af den lange bygning, som ses på det efterfølgende billede, befinder destilleriets mash tun sig. Her bliver malten blandet med vand og varmet op for at konvertere stivelsen til sukker. Denne mæsk bliver efterfølgende kølet ned til omkring 30 grader inden den bliver sat til gæring.

Fary Lochan Bygninger 1

Den lille bygning til venstre bruges til at male byggen og huset til højre er kedelrummet.

Fary Lochan Bygninger 2

Den lange bygning bruges blandt andet til showroom. I kælderen lagres fadene med whisky og i den ene ende ligger rummet med destilleriets mash tun og wash backs.

Ved siden af den oprindelige bygning foregår selve destillationen. Selvom kedlerne ikke kørte da vi var der, så var man ikke i tvivl om at det var her der blev destilleret. Der var både varmt og fugtigt og der duftede fantastisk. Lokalet indeholder to kedler. En wash still med en kapacitet på 300 liter og en spirit still med en kapacitet på 200 liter. Begge pot stills er specielt fremstillet i Skotland og fragtet til Danmark og dette gør Fary Lochan til det eneste destilleri herhjemme, som har skotske kedler stående. Begge kedler har en kort hals og en relativt kort lyne arm, hvilket giver en kraftig og fyldig new make.

Fary Lochans wash still med en kapacitet på 300 liter.

Fary Lochans wash still med en kapacitet på 300 liter.

Fary Lochans spirit still med en kapacitet på 200 liter.

Fary Lochans spirit still med en kapacitet på 200 liter.

Fary Lochan står foran en større udvidelse og er ved at opføre to nye bygninger på stedet. Den ene bygning bliver en kombination af whiskylager og showroom. Det er meningen at man skal kunne sidde inde i det nye showroom og nyde synet af tønderne inde på lageret. Den anden bygning vil blandt andet indeholde et ekstra kedelrum. Lige nu har Fary Lochan en årlig kapacitet på cirka 7000 liter råsprit og med den nye kedel vil denne kapacitet vokse betydeligt. Kedlen vil, ligesom de nuværende to, blive fremstillet i Skotland og den vil have en kapacitet på 500 liter. Den nye kedel skal bruges som wash still og den eksisterende wash still konverteres herefter til spirit still, så der fremover vil være to spirit stills på stedet.

Til venstre ses den nye store lagerhal med showroom for enden og til højre ses den bygning som kommer til at rumme det nye kedelrum.

Til venstre ses den nye store lagerhal med showroom for enden og til højre ses den bygning som kommer til at rumme det nye kedelrum.

Efter et besøg i besøg i kælderen, hvor jeg fik lov til at kramme tønderne, skulle der smages på nogle af produkterne. Whiskyen frigives i batches, som er navngivet efter årstiderne og det er alle single malts. Jeg fik lov til at smage Vinter, Forår og Sommer. Jeg startede med Sommer, som er en urøget whisky bestående af tre tønder, hvor af den yngste er lige over 4 år gammel. Den er tappet ved 46% og er dejlig rund i smagen, med masser af malt karakter og blomster i næsen. Efterfølgende smagte jeg både Forår og Vinter, som begge er røgede whiskyer med en PPM værdi på henholdsvis 7 og 15. Røgen kommer ikke fra tørv, men derimod fra brændenælder, som er høstet i den lokale skov og som malten derefter tørret over. Det er markant anderledes røg end den som man normalt er vant til og brændenælderne kommer virkelig til udtryk i næsen. Jeg synes at det er fornuftig at Fary Lochan forsøger at finde noget som de er de eneste der gør og særligt når resultatet er så vellykket som her.

Dagens indkøb.

Dagens indkøb.

Man kan jo ikke tage på sådan et destilleribesøg og så ikke købe noget. Med hjem i indkøbsposen kom en Destilleri Edtion, som er en 4 år gammel whisky med en pind fra et sherryfad i. Den er tappet samme dag som jeg besøgte destilleriet og pinden skal lige have lov til at virke inden at jeg smager på den. Jeg købte også en lille flaske new make, som nok skal komme på bloggen på et eller andet tidspunkt. Derudover blev det til et par flasker vin som konen nok ender med at komme til at drikke. Fary Lochan producerer også snaps og gin, så hvis man er til sådan noget så kan man nemt gå fra destilleriet som en fattig mand. Jeg kan varmt anbefale enhver whiskynørd til at lægge vejen forbi Farre og besøge Fary Lochan. Man kan mærke at Jens-Erik brænder for det han laver og at kvaliteten altid er i højsædet. Jeg glæder mig meget til at følge projektet og til at smage de næste mange års aftapninger. Afslutningsvis skal vi da lige have lidt billeder af alle de tønder som ligger og hygger sig nede i kælderen under destilleriet.

Fary Lochan Tønder 1

Masser af tønder som tidligere har indeholdt bourbon og et par enkelte sherry butts.

Fary Lochan Tønder 2

Flere brugte bourbonfade og nogle vinfade oppe foroven.

Fary Lochan Tønder 3

En sherry butt med tilhørende whiskytyv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *