Big Peat

Big Peat var Douglas Laings første blended malt og i dag, hvor de har en blended malt fra hver region i Skotland, så er Big Peat repræsentant for Islay og der er kun Islay malts i den. Flasken blev introduceret til markedet omkring 2009 og siden er der kommet flere specielle udgaver af den, ligesom der udkommer en særlig juleudgave hvert år. På etiketten står der at den, blandt andet, indeholder whisky fra Ardbeg, Bowmore, Caol Ila og Port Ellen. Det med Port Ellen skal man nok tage med et gran salt, for jeg tvivler på at der kommer meget end en skefuld i per batch. Fadtyperne må vi gætte os til, men det ligner at det mest er refill bourbonfade.

Mere information og flere indlæg om Douglas Laing.

Big PeatBig Peat
Alder: NAS
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Godt med tjære og aske. En fornemmelse af gennemblødt skovbund. Jordet, fugtig og våd. Der er lidt honning og den dufter blomstret. Den er maritim med salt, skaldyr og den virker ret olieret. Skal vi gætte på, at en stor del af whiskyen stammer fra Caol Ila. En lille smule citron og nogle pærer fra dåse.

Smagen: Utroligt så sød den egentlig er. Nærmest en kunstig sødme. Mere frugt på dåse og nogle citrusfrugter inden der kommer salt og peber. Den er meget olieret og den føles umiddelbart en lille smule ung. Røgen ankommer cirka midt i paletten med masser af aske og en tør fornemmelse, som fortsætter helt ind i eftersmagen.

Eftersmagen: Lang tør eftersmag med røg, tobak og aske. En lille smule chokolade, som lige giver lidt sødme.

Karakter: 84/100 (skala)

Inden jeg konkluderer noget som helst, så vil jeg lige rose Douglas Laing for fantastisk branding. Karikaturen af Big Peat er simpelthen lige i øjet og deres juleaftapninger, hvor han er klædt ud som julemand er endnu bedre. Virkelig en fornøjelse at kigge på. Selve whiskyen er sådan lidt i midten af det hele. Næsen er for meste bare røg, men der er også en del sødme og det samme kan sige om smagen. Desværre så synes jeg at den der kunstige sødme lige i starten af paletten er lidt irriterende og den barberer lige et point eller to af den endelige karakter. Det kunne dog sagtens være ens daglige dram, hvis man er peathead og jeg kan sagtens anbefale at man prøver den. En flaske koster omkring 450 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.