Black Bottle

Efter at have lavet mange anmeldelser af single malt whisky, så er det vist på tide at få lavet min første anmeldelse af noget blended whisky og valget er faldet på den gamle udgave af Black Bottle, som desværre bliver sværere og sværere at fremskaffe. Det er ikke fordi at der står ret meget blended whisky i mit barskab og det er egentlig lidt en skam, da der findes rigtig mange gode blends derude. Lad os finde ud af om dette er en dem.

Black Bottle LogoBlack Bottle, som brand, blev startet i 1879 af tre brødre ved navn Charles, David og Gordon Graham, der oprindeligt solgte te. Efter mange års nedtur blev Black Bottle relanceret, omkring 1995, som et blend primært båret af single malts fra Islay. I 2003 opkøbte Burn Stewart Distillers både Black Bottle brandet og Bunnahabhain. Udover dette ejer Burn Stewart Distillers også Tobermory, Deanston og Scottish Leader, som er et andet populært mærke inden for blended whisky.

Denne udgave, der som sagt er den gamle udgave, af Black Bottle indeholder single malt fra både Highlands, Lowlands, Speyside og altså fra Islay. Indtil 2005, da Kilchoman blev etableret, var der single malt fra alle destillerier på Islay i Black Bottle. Alt dette er selvfølgelig blandet med en god portion grain whisky i et forhold, jeg desværre ikke har kunne finde frem til. Stilen i den gamle Black Bottle er præget af at der er så meget single malt i fra Islay og derfor er den ret røget i udtrykket. Jeg har endnu ikke haft fornøjelsen af den nye version, men jeg har ladet mig fortælle, at det skulle være en helt anden type whisky med mere fokus på Speyside og meget mindre Islay karakter i sig. Efter sigende så kommer den eneste Islay malt i den nye blend fra Bunnahabhain og dette har man selvfølgelig gjort for at mindske udgifterne til single malt, da prisen på disse, særligt dem fra Islay, bare stiger og stiger.

Mere information og flere indlæg om Black Bottle.

Black Bottle (Old)Black Bottle
Alder: NAS
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Masser af røg i næsen. Saltvand, tang, peber, honning. Vådt græs, som nok kommer fra den grain whisky, der er blandet i. Ung og frisk blend med en dejlig røget næse.

Smagen: Cremet og krydret smag. Peber, brændt træ og vanilje, men også masser af grønne noter og et skud havvand. Malten træder fint igennem. Røgen er lidt underspillet i smagen.

Eftersmagen: Ret kort eftersmag. Mild og cremet med god sødme og røgen kommer tilbage med fuld styrke her.

Karakter: 84/100 (skala)

Denne gamle udgave af Black Bottle er rigtig lækker og med de priser, der efterhånden er på røgbomber fra Islay, så er dette en ganske fin erstatning. Dens Islay karakter kombineret med det maritime skinner rigtigt fint igennem og den er meget let at drikke. Det er ikke alt blended whisky, der udelukkende er lavet til drinks og det er denne et godt bevis på. Den kan sagtens drikkes neat og den fortjener at blive nydt på linje med de fleste single malts. Jeg kan ikke huske, hvad jeg betalte for flasken, men det var under 200 kroner. Uden at have smagt den nye version, så kan jeg roligt sige at det er synd og skam at denne version ikke længere produceres og hvis I falder over den derude så køb én til jer selv og giv så lige os andre et tip.

Slàinte!

4 Comments

 1. Jeg købte 3 flasker da en online forhandler sidste år (husker ikke hvilken) havde dem på tilbud til 179,-
  1 til en god ven og 2 til mig selv.

  Det er en rigtig god blend til prisen hvis man har lyst til et nip maritimt tema, men ikke lige trænger til punchet fra de andre Islay’s.

  Jeg har heller ikke smagt den nye version, men hvad jeg kan læse mig frem til, så behøver jeg ikke bruge penge på den.

  • Hej Kern

   Rart at have en lille lager 🙂

   Jeg købte min hos whisky.dk sidste sommer og den er efterhånden ved at være tom.

   Den nye er ikke pengene værd i min bog. Den mangler røgen og er “bare” endnu en blended whisky. Bedre at bruge pengene på noget andet.

 2. Det var nok også hos whisky.dk jeg købte dem.
  Big Peat og Monkey Shoulder er også gode blends, men Big Peat er ikke så interessant mere i mine øjne, da man for de samme penge får så mange andre gode Islay single malts.

  Hvis du skal prøve en blend som virkelig er lækker: http://compassboxwhisky.com/greatkingstreet/our-whiskies2.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.