Black Bull 21 YO

Forleden anmeldte jeg Black Bull 12 YO fra Duncan Taylor og da det er en serie med mange forskellige aftapninger, så er det vel på sin plads med endnu en anmeldelse og valget er faldet på Black Bull 21 YO. Den yngre 12 års aftapning indeholder 50% malt whisky og 50% grain whisky, men med denne 21 år er andelen af malt whisky skruet op til 55%. Det er primært malt whisky fra Highland destillerier, som er blevet brugt, men der er også en smule whisky i fra Speyside og Islay. Grain whiskyen kommer fra Lowlands, men vi ved ikke præcist hvilket destilleri. Den har lagret på en kombination af bourbonfade og sherryfade, men andelen af sherryfade er mindre end i deres 12 års. Tusind tak til importøren CRT Spirits for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Duncan Taylor.

Black Bull 21 YOBlack Bull 21 YO
Alder: 21 år
Alkohol: 50%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Lynghonning og rigeligt af det. Den der duft af gammel grain whisky. Glasur. Bagte æbler og pærer, karamelliserede æbler og tørrede abrikoser. Det er svært at fornemme den forholdsvis høje alkoholprocent. Den er også lidt mineralsk og saltet. Lidt appelsinskal og mandler. Karamel og vanilje. Jeg synes ikke rigtig at vand ændrer på næsen i nævneværdig grad.

Smagen: Æbler, pærer og vanilje. Den er både sød og krydret lige i starten. Den bliver forholdsvis hurtigt saltet med lidt skarp hvid peber midt i paletten. Karamel, kakao og lys chokolade sammen med lidt fersken. Senere i paletten bliver den igen lidt voldsom og prikker meget på tungen. Vand transformerer i de grad paletten og den skarphed, der var i midten af paletten og til sidst forsvinder helt. Nu er det en frugtbombe overrislet med honning, karamel og vanilje. En sand Highland whisky. Mums!

Eftersmagen: Relativ kort eftersmag med mere chokolade og honning. Lidt salt og peber.

Karakter: 88/100 (skala)

Min relativt høje score er baseret ud fra smagen med vand, for jeg bryder mig faktisk ikke ret meget om smagen uden vand. Den er ret skarp og den der salt og peber kombination dominerer alt for meget og alt for længe i paletten. Den gode nyhed er så, at hverken næsen eller eftersmagen ændrer sig ret meget med vand, så det er ganske risikofrit at gøre det. De 21 år på fad fornægter sig ikke og det virker som, det er gode fade der brugt her. Der er ikke noget af den irriterende bitterhed, som man gerne ser ved gammel grain whisky, som har ligget på udtjente fade. Der er masser af sødme i smagen og det er lidt af en honning/karamel bombe. Jeg gentager gerne mine tidligere udtalelser om at blended whisky er godt og god blended whisky kan være fremragende og ind imellem også mere komplekst og interessant end single malt. Det er tilfældet med denne Black Bull 21 YO. Fremragende blend, som dog ligger i den høje ende prismæssigt. Du skal forvente priser omkring 800-900 kroner, men så får du også en god oplevelse for pengene.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *