Bowmore 15 YO Darkest

Det er faktisk første gang, jeg anmelder en officiel Bowmore aftapning. Jeg har skrevet en del smagsnoter på Bowmore aftapninger fra The Scotch Malt Whisky Society, men jeg har endnu ikke haft en officiel aftapning på programmet. Det ændrer vi på nu, hvor det er Bowmore 15 YO Darkest, som er på programmet. Den har lagret på en kombination af bourbon og sherryfade og de sidste tre år er den afsluttet på Oloroso sherryfade. Jeg har tidligere været efter dem for at være lidt for glade for NAS aftapninger, som har en alt for høj pris og som er markedsført alt for kraftigt. Devil’s Cask III og Mizunara Cask Finish er glimrende eksempler. Det er derfor også rart at denne aftapning, som er en del af deres core range, både har en ganske fornuftig pris og en aldersdeklaration.

Mere information og flere indlæg om Bowmore.

Bowmore 15 YO DarkestBowmore 15 YO Darkest
Alder: 15 år
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Røg og sherry. Det siger næsten sig selv. Kombinationen her får det hele til at dufte lidt af barbecue. Trækul, salt, brændt sukker, kanel og rosiner. En del frugtighed fra Oloroso fadene, men også nogle tropefrugter. Lidt vanilje og karamel sniger sig frem med tiden. Bestemt en dejlig næse.

Smagen: Der er en del tørrede bær og friske druer lige i starten. Derefter lidt sherrysødme med karamel inden røgen tager over og der kommer kanel og lakridspulver. Den begynder at prikke i kinderne og munden tørrer ud. Eventuelt lidt kaffe og mørk chokolade.

Eftersmagen: Lang varm eftersmag med trækul, chokolade, lakrids og nødder.

Karakter: 86/100 (skala)

Af alle de whiskyer som Bowmore har i deres core range, er det her noget af det bedste, jeg har smagt. Det hænger uden tvivl sammen med at jeg er en rigtig sherrygris, men kombinationen af røg og sherry fungerer bare fremragende her. Selvom den kun er afsluttet på sherryfade, så mener jeg at den har ligget tilpas lang tid til at fadene virkelig har tilført noget til den originale whisky. Men… Hvor ville jeg dog ønske at Bowmore ville aftappe denne her ved 46% og undlade den koldfiltrering. Vi ville stå på tærskelen til noget virkeligt stort, hvis de lige strammede sig lidt an. Prisen ligger på omkring 600 kroner og selvom det er lidt til den høje side, så tøver jeg ikke med at anbefale Bowmore 15 YO Darkest og hvis man både er peathead og sherrygris, så ligger den lige til højrebenet.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.