Bunnahabhain 12 YO

Bunnahabhain 12 YO blev, sammen med resten af Bunnahabhains sortiment, relanceret i 2013 og i den forbindelse øgede man styrken fra 40% til 46,3% og man undlod i samme anledning koldfiltrering og brug af karamelfarve. Stærkt gået af Bunnahabhain og af ejeren Burn Stewart, som lavede samme øvelse på alle deres andre destillerier. Bunnahabhain 12 YO er unpeated, men det kan ikke altid undgås at der sniger lidt peat ind fra siden. Den er sammensat af 75% bourbonfade og 25% sherryfade og det er væsentlig mere sherryindflydelse end der var i den gamle version af Bunnahabhain 12 YO.

Mere information og flere indlæg om Bunnahabhain.

Bunnahabhain 12 YOBunnahabhain 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 46,3%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Fine delikate sherrynoter med rosiner og mørke bær. Henkogte blommer og ferskner. En lille smule røg og noget, som dufter lidt jordet og tungt. Noget acetone, som generer min næse lidt. Det er faktisk ikke fordi, det foregår ret meget her.

Smagen: Den starter sødt med rosiner, brun farin og sirup inden den bliver krydret med kanel. Salt og peber. Der er lidt honning, lidt maltsødme, nogle nødder og en masse fad, som gør den lidt bitter på tungen og bagerst i ganen. Den føles tyk og olieret, men den brænder også lidt på tungen og det hele føles lidt ude af balance.

Eftersmagen: Forholdsvis lang eftersmag, som river lidt i det man synker den. Der en del bitterhed samtidig med at den føles tør. Lidt sherry og noget tobak.

Karakter: 81/100 (skala)

Jeg havde faktisk på forhånd regnet med at jeg ville elske denne her, men det faktum at der ikke sker ret meget i næsen og så den bitterhed , der kommer sidst i paletten og bliver ved langt ind i eftersmagen gør den lidt svær at elske. Tillige er der sådan en underlig note af opløsningsmiddel i næsen, hvilket virkelig er en skam, da det ødelægger alt det andet. Det er som at Bunnahabhain forsøger at være en Speysider fra Islay og der er sådan lidt Dr. Jekyll & Mr. Hyde over hele oplevelsen. Bunnahabhain 12 YO koster omkring 400 kroner for en flaske og kan med jævne mellemrum findes på tilbud i diverse supermarkeder.

Slàinte!

2 Comments

  1. Klaus Rask Petersen

    Hej Carsten. Måske husker jeg helt forkert, men var den 12års ikke på 40 % for en femten år siden for derpå at gå til 43 % lige ind til relancering på de 46, 8 %? Jeg husker især den ældste for en noget anden balance på smagspaletten med den milde sherry som dominerende. Hyggehilsen fra Klaus Rask Petersen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.