Bunnahabhain Cruach-Mhòna

Bunnahabhain laver generelt ikke peated whisky og deres core range er også unpeated, hvilket i sig selv er usædvanligt for et Islay destilleri, men med jævne mellemrum bliver der dog alligevel produceret lidt peated whisky på Bunnahabhain. Det meste af det ryger i blends, men noget af det ryger i deres egne aftapninger og en af dem er denne Cruach-Mhòna, hvilket er det gæliske udtryk for en bunke tørv, som ligger og tørrer. Den kom på markedet i 2010 og den var forbeholdt travel retail markedet, hvor den efterfølgende er blevet erstattet af Bunnahabhain Eirigh Na Greine. Den har udelukkende lagret på tidligere bourbonfade. Tusind tak til Thomas Lunau Johansen for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Bunnahabhain.

Bunnahabhain Cruach MhònaBunnahabhain Cruach-Mhòna
Alder: NAS
Alkohol: 50%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det er en intens røg, som møder næsen, men det er også en sødmefyldt og parfumeret røg. Lidt som at brænde frisk vådt haveaffald af. Tang, skalddyr og en maltet note. Friskpresset limejuice og tur rundt på bondegården. Ikke den mest komplekse næse i verden, men meget fokuseret og gennemført. Lidt vand giver malten mere frirum og der kommer også lidt vanilje. Røgen dæmper sig lidt og den bliver mere tør i det.

Smagen: Det er den søde malt som jeg først smager. Den bliver saltet og der kommer noget peber, som prikker lidt. Lidt citrusfrugt. Røgen smager af brændt hø og aske. Den er skarp og kraftig, men igen meget fokuseret. Med vand forsvinder røgen næsten helt og den dukker først op igen til sidst i paletten. Ligesom med næsen, så bliver den lidt mere tør i det.

Eftersmagen: Eftersmagen er lang og tør. Mere malt, noget tobaksaske og smule peber.

Karakter: 86/100 (skala)

Jeg har før tordnet mod de her NAS aftapninger, som er lavet til travel retail og beskyldt dem for udelukkende at indeholde whisky, som ikke kan sælges andre steder. De ord må jeg lige tage i mig igen. Den her Bunnahabhain Cruach-Mhòna er ganske fremragende, selvom den selvfølgelig er noget endimensionel. Det er ligesom en af spillereglerne ved ung peated whisky. Præsentationen er knivskarp og hvis man lige ser bort fra den manglende kompleksitet og frugtighed, så nærmer den sig Ardbeg 10 i kvalitet. Nu er jeg nødt til at finde nogle af de andre peatede Bunnahabhains for at se om de kan holde trit med denne her. En flaske Bunnahabhain Cruach-Mhòna koster omkring 500-600 kroner, hvis man kigger sig lidt omkring og til den pris får man en hel liter.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.