Connemara Original

Irland er næppe kendt for at producere peated whiskey, men det er alligevel lykkedes for Connemara at få lavet en lille niche her. Connemara bliver produceret på Cooley destilleriet, som ligger i den nordligste del af Irland lige inden grænsen til Nordirland. Den tager sit navn efter et område i det vestlige Irland og malten, som bruges har en PPM værdi på cirka 20. Det er en single malt og den er kun destilleret to gange, så man har gjort meget for at ligne en peated skotsk whisky. Udover denne NAS aftapning findes der blandt andet en 12 års, en 22 års og flere single cask versioner af Connemara. Den har, så vidt jeg ved, lagret udelukkende på tidligere bourbonfade.

Mere information og flere indlæg om Connemara.

Connemara OriginalConnemara Original
Alder: NAS
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Forventer man en røgbombe bliver man skuffet. Den er peated, men det er ikke sådan at man får renset bihulerne. Der er godt med trækul og bålsted over den. Den dufter jordet og der er noter af tørt græs og tørre blomster. Friske grønne æbler, lidt citrusfrugter, noget honning og vanilje. Det er en rigtig dejlig afdæmpet og røget næse, som er mere Ardmore end Islay, hvis vi skal finde en skotsk reference.

Smagen: Den duftede ikke specielt maltet, men jeg skal love for at den smager af malt. Mere honning, vanilje og nogle frugter som jeg svært ved lige at bestemme. Den tørrer ud midt i paletten og det er sådan set det eneste man mærker til røgen. Den tørre fornemmelse giver associationer til tørt græs eller tørt halm. Sådan lidt ligesom en tør og støvet eftermiddag i august, hvor der bliver høstet på marken.

Eftersmagen: Eftersmagen er lidt kort, men der er dog noter af trækul og lidt honning. Den der tørre fornemmelse fortsætter.

Karakter: 81/100 (skala)

Efter at have smagt Kilbeggan, Kilbeggan 8 YO og Tyrconnell trængte jeg virkelig til noget, som kunne genskabe min tro på irsk whiskey. Det leverede denne Connemara. Jeg er på ingen måde blæst væk, men derfor er det stadigvæk en dejlig whiskey, der har en meget delikat røget profil. Den ville have været klasser bedre, hvis den var tappet ved 46% og det havde måske også gjort at der ville være lidt mere røg i paletten, hvilket jeg synes den mangler og det er med til at trække den samlede bedømmelse ned. Hvis man trænger til en anderledes røget whiskey og man ikke forventer en røgbombe, så jeg sagtens give den her en anbefaling. Prisen, som ligger under 300 kroner for en flaske, virker meget rimelig og gør kun anbefalingen nemmere.

Slàinte!

2 Comments

  1. Jeg syntes at Connemara peated har lidt charme over sig.

    For mig minder smagen om duften fra moserne.

    Spændende whisky som jeg skal have stående i skabet til en god pris (199 i dansk-vinlager)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.