Cooper’s Choice – Golden Grain 50 YO

Cooper’s Choice er en serie enkeltfadsaftapninger fra The Vintage Malt Whisky Company, som blandt andet også står bag serierne Finlaggan og The Ileach. Cooper’s Choice brandet gennemgik en større renovering sidste år, hvor både selve flasketypen og designet blev moderniseret. Den aftapning vi skal smage i dag er ret speciel, da det er en blend af grain whisky fra forskellige destillerier. De er blendet sammen ved “fødslen” og fyldt på en first-fill bourbon hogshead, hvor de har ligget i 50 år. Det er dermed den ældste whisky, jeg nogensinde har smagt. Tusind tak til Whisky.dk for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Cooper’s Choice.

Cooper's Choice Golden Grain 50 YOCooper’s Choice – Golden Grain 50 YO
Tappet: 17. februar 2016
Alder: 50 år
Alkohol: 50%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 250
Fadtype: First-Fill Bourbon Hogshead
Fadnummer: 0042

Næsen: Meget frisk og frugtig i starten. Mest tropefrugter, en lille smule acetone og det hele virker lidt indelukket. Nu siger man jo at man skal lade whisky stå i glasset i lige så mange minutter som den har været på fad, så jeg lod den stå i 50 minutter og det hjalp gevaldigt. Tobak, læder, savsmuld og masser af fad. Vanilje, rosiner og dadler. Brændt sukker og chokolade. Den kommer helt til at minde om en gammel rom eller cognac og den dufter intet mindre end eminent. Man har næsten ikke lyst til at drikke den. Et par dråber vand fremhæver alt den der sødme og tobakken bliver også mere udtalt.

Smagen: Masser af brun farin, sirup og mælkechokolade. Rosiner, figner, kanel og sød lakrids eller lakridsrod. Lidt kaffe, noget tobak og igen minder den lidt om en god rom eller cognac. Vandet fremhæver lidt det krydrede element og det er den der kanel, som får lov til at boltre sig og så bliver den lidt mere jordet og tung i det, hvilket ikke skal tolkes negativt.

Eftersmagen: Ikke den længste eftersmag, men den er sød med tørrede frugter, lakridsrod og sirup. En lille smule tobak.

Karakter: 91/100 (skala)

Uden sammenligning den bedste grain whisky, jeg har smagt længe og den har lidt sparket benene væk under mig. Den dufter så god at man drømmer om den om natten og jeg er ikke sikker på at mit liv længere kan betragtes som komplet, hvis der ikke står en eller flere flasker af den i mit barskab. Det er en whisky, som kræver tålmodighed af dig, men belønningen er til gengæld også enorm. Den kan godt tage en dråbe vand eller to, men du skal passe meget på med ikke at drukne den. Lad være med at rynke på næsen af den fordi, det er en grain whisky, for den kan sagtens konkurrere med selv de bedste single malts og den er et fund til prisen. Lige nu har Whisky.dk (hvis du handler via dette link er du med til at støtte bloggen) tilbud på denne flaske til 2.199 kroner og selvom det er mange penge for en flaske whisky, så er det stadig billigt for en 50 år gammel whisky af denne kaliber. Jeg har kun ét råd og det er at købe den, hvis du har pengene og ikke får røde knopper over at det er grain whisky (endda blended grain whisky). Du vil ikke fortryde det!

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.