Dalmore Cigar Malt

Den oprindelige Dalmore Cigar Malt blev fjernet fra markedet i 2009, da man frygtede at blive associeret med tobaksindustrien og den blev erstattet af Dalmore Gran Reserva. Den gamle Cigar Malt havde mange fans, som bestemt ikke var tilfredse med beslutningen og mente at erstatningen Gran Reserva ikke kunne leve op til Cigar Malt. Dalmore bestemte sig derfor at genintroducere den to år senere og det er den nye udgave jeg smager på denne gang.

Rent prismæssigt lå den gamle Cigar Malt mellem deres 12 års og 15 års, men da den blev relanceret i 2011 var det med en lidt anden opskrift end tidligere og prisen fik et nøk op. Dalmore selv siger at whiskyen i den nye udgave er ældre end i den gamle (omkring 12-14 år), men det er jo ikke nemt at bevise. Der er brugt tre forskellige fadtyper til Cigar Malt. Cirka 70% består af Matusalem Oloroso sherry butts, 20% bourbonfade og 10% Cabernet Sauvignon rødvinsfade.

Mere information og flere indlæg om Dalmore.

Dalmore Cigar Malt ReserveDalmore Cigar Malt
Alder: NAS
Alkohol: 44%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Dalmore er kendt for at dufte af appelsin og det gør den her også. Brændte mandler, brændte figner og tørrede frugter. Klassisk sherry. Den er derudover ret maltet og der er noter af stærk kaffe, mørk chokolade, kanel og muskatnød. Lige når den er mest sød, så kommer der et pust friske jordbær og kirsebær. Når den får lov til at stå kommer der læder og gamle cigarkasser.

Smagen: Den er tyk og cremet med masser af brun farin og sherry i starten. Den er også maltet med sirup, honning og kanel. Det er lidt som at sætte tænderne i en brunsviger. Derefter kommer appelsinen, en anelse lakrids og nelliker. Sidst i paletten begynder den at prikke godt på tungen, men den tørrer aldrig helt ganen ud.

Eftersmagen: Mellemlang eftersmag med masser af chokolade og kanel. De friske bær vender lidt tilbage og der er et lille hint af tobak.

Karakter: 86/100 (skala)

Dalmore Cigar Malt står for mig som noget af det bedste fra deres core range og jeg synes den er bedre end både deres 12 års og deres 15 års. Lige efter den er hældt op er det klart de søde noter, som dominerer, men efter 10-15 minutter vågner den op og bliver mere kompleks og dyb. Jeg synes at den dufter helt fantastisk og jeg kan bruge lang tid på bare at dufte til den. Det er sherryen, som fører taktstokken hele vejen, men den har også en ekstra dimension og det er nok den som fascinerer mig. Smagen harmonerer virkelig godt med næsen og det samme gør eftersmagen. Dalmore siger at den passer godt sammen med en god cigar og selvom jeg ikke længere er ryger, så kan jeg levende forestille at det er en ret god kombination. En flaske koster tæt på 1.000 kroner herhjemme, men hvis man shopper lidt rundt i Europa, så kan flaske på en liter anskaffes til omkring 600 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.