Deanston 20 YO Oloroso Casks

I dag skal vi smage på en limited edition aftapning fra Deanston. Nyheden om denne aftapning landede i december 2015 og lige siden har jeg glædet mig til at smage den. Deanston er et af de destillerier som man ikke hører så meget til, men som alligevel har det med at overraske med jævne mellemrum. Aftapningerne i deres core range er domineret af bourbonlagrede whiskyer og derfor er denne ekstra spændende, da den har tilbragt samtlige 20 år i Oloroso sherryfade og tilmed er tappet ved fadstyrke.

Mere information og flere indlæg om Deanston.

Deanston 20 YODeanston 20 YO Oloroso Casks
Alder: 20 år
Alkohol: 55,3%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Masser af sherry i næsen, men uden at det er fuldstændig overvældende. Rosiner, dadler, mørke bær og vanilje. En god portion appelsin og appelsinskal. En lille smule svovl og noget tørt tobak. Brændte mandler og leder jeg længe nok er der også lidt (meget lidt) gummi, som dog forsvinder med et par dråber vand.

Smagen: Krydret med nelliker og kanel. Den er tyk og fyldig i munden med en smule surhed over sig. Tørrede frugter, mere appelsin og noget ingefær, som kradser lidt på tungen. Den udvikler sig hen mod slutningen og bliver virkelig tør med ret meget tobak og noter af chokolade.

Eftersmagen: Lang og tør eftersmag. Der er godt med fad og mere af den der tørre tobak. Tørrede frugter og mørk chokolade.

Karakter: 88/100 (skala)

Det er virkelig en oplevelse at smage Deanston ved fuld fadstyrke og som lidt af en sherrybombe uden på nogen måde at blive endimensionel. Det virker som om, at der er blandet en fin kombination af first-fill og refill sherryfade her. Den bliver lidt skæmmet af de der noter af svovl, som uden tvivl vil irritere en del, men så voldsomt synes jeg heller ikke at det er. Et par dråber vand fjerner det meste af det, men pas på med ikke komme for meget vand i, da den let drukner og kommer til at virke tynd. Jeg synes personligt ikke at den behøver vand ret meget vand. Jeg har haft lidt svært ved at finde en dansk butik, som sælger den, men ude i Europa kan den findes til omkring 900 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.