Fioniaflasken Nr. 3

En tilfældig fredag i april kørte jeg en tur til det sydlige Odense for at besøge Skt. Klemens Malt. Selvom jeg havde hørt om dem før og havde besøgt deres hjemmeside, så var det aldrig rigtig blevet til mere. Denne dag holdt de åbent hus, hvor man havde mulighed for at smage deres produkter og den invitation kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej til.

Virksomheden drives fra et privat hjem og ved ankomsten fik jeg straks mulighed for at hilse på Thomas Olsen og hans kone Jette. Skt. Klemens Malt importerer og sælger, naturligvis fristes man til at sige, whisky og det drejer sig, næsten udelukkende, om single cask aftapninger fra diverse skotske destillerier. Selvfølgelig single malts, men der er også et par grain whiskyer og lidt rom i sortimentet. Med jævne mellemrum, så udvælger de endda selv fade som de får tappet på flaske og sat deres eget navn på og det er netop sådan én vi skal smage på i dag.

Den første udgave af Fioniaflasken var en 21 års såkaldt Islay Malt (Bunnahabhain) og den anden udgave var en 22 års Blair Athol. Der er desværre ikke flere flasker tilbage af den første. Jeg fik mulighed for at smage dem begge den dag og de var virkelig fantastiske. Jeg fornemmede med det samme at vi har at gøre med passionerede mennesker, som sætter en ære i det de laver og at kvalitet altid kommer foran kvantitet. Alle disse single cask aftapninger er selvfølgelig tappet ved fadstyrke, de er ikke koldfiltrerede og der ikke tilsat karamelfarve. Ligesom de fleste andre uafhængige aftappere, så går man op i håndværket. Smukt!

Den nyeste udgave, som altså er nummer tre, er en 8 års Aultmore og efter at have smagt den derude, fik jeg en flaske med hjem, så jeg havde mulighed for at anmelde den og komme den på bloggen.

Mere information og flere indlæg om Aultmore.
Mere information og flere indlæg om Whiskybroker.

Fioniaflasken Nr. 3Fioniaflasken Nr. 3
Destilleret: 12. marts 2007
Tappet: 12. marts 2015
Alder: 8 år
Alkohol: 67,3%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 86
Fadtype: First-Fill Sherry Butt
Fadnummer: 900016

Næsen: Det første, som rammer næsen er lakridsrod og så lidt mere lakridsrod. Der er rigtig meget lakrids i næsen her, men også noget kanel, pebermynte, en anelse eukalyptus og lidt chili. Den kilder sådan lidt i næsen og det skyldes ikke den høje alkoholprocent. De klassiske sherrynoter er der, men det er bestemt ikke dem, som dominerer oplevelsen og det er i det hele taget en anderledes, men skøn næse.

Smagen: Det første indtryk jeg får når den rammer tungen er fornemmelsen af krydderkage. Alle de her krydderier som kanel, allehånde, ingefær og nelliker eksploderer nærmest i ganen på mig. Derefter kommer de tørrede frugter, lakridsen og lidt chokolade. Skøn fornemmelse i munden og det er på det nærmeste en kaskade af krydderier, som fylder ganen. Dejligt!

Eftersmagen: Lige i starten af eftersmagen kommer der endnu mere lakrids. Denne gang minder det lidt mere om spejdersnus og selvom eftersmagen er forholdsvis kort, så varmer den stadig rigtig meget og føles meget cremet på vej ned.

Karakter: 88/100 (skala)

Det her er intet mindre end fabelagtig whisky i min bog. Jeg indrømmer gerne, at den er meget speciel og det er bestemt ikke alle, som vil synes om den. Det er ret ung whisky vi har med at gøre her og den skal behandles som sådan. Masser af tålmodighed og så kan den altså sagtens tåle en pæn mængde vand for at dæmpe den lidt ned. Jeg endte med at finde mit sweet spot ved omkring to teskefulde vand og jeg hældte cirka tre centiliter whisky i glasset. Det kan den sagtens bære og selvom næsen ændrer fuldstændig karakter lige når du kommer vandet i, så kommer den tilbage til sin oprindelige form efter et par minutter og både smagen og eftersmagen vinder ved at tilsætte vand.

Jeg er meget imponeret over denne flaske og over meget af det andet som jeg så ude ved Skt. Klemens Malt. Jeg vil holde øje med dem i fremtiden og jeg vil opfordre alle andre whiskynørder til at gøre det samme. Hvis de holder stilen, så kommer der mange flere gode produkter og gode oplevelser fra dem i fremtiden. Fioniaflasken Nr. 3 er endnu ikke kommet på deres hjemmeside, men jeg kan da oplyse at prisen er 395 kroner for en flaske og det er, som sædvanlig, med at sikre sig en flaske mens der er nogle. Jeg kan klart anbefale denne flaske og prisen er endda meget fornuftig.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.