Gæsteindlæg: The Whisky Viking

I dag er der gæster på bloggen! Det er min store fornøjelse at præsentere Daniel, bedre kendt som The Whisky Viking, hvilket er hans dæknavn når han sidder bag skærmen og skriver anmeldelser. Jeg spurgte ham for lang tid siden om han ikke ville skrive et gæsteindlæg her på Whiskyflasken og til min store glæde sagde han ja. Jeg gik herefter et stykke tid og grublede over, hvilken sample jeg skulle sende til ham og det endte med at blive en Balblair fra 1990, som er 24 år gammel og fyldt med sherry. At Daniel så har besøgt Balblair og generelt er glad for destilleriet er bare en ekstra bonus. Jeg har meget stor respekt for Daniels anmeldelser og hvis I ikke allerede kender hans blog eller følger ham på de sociale medier, så er det bare med at komme i gang.

Blog: The Whisky Viking / The Whisky Vikings Whisky Thoughts
Twitter: @whisky_viking
Facebook: The Whisky Viking
Instagram: @the_whisky_viking

Ordet er dit Daniel!


Carsten spurgte for et stykke tid siden om jeg ville skrive et gæsteindlæg på hans blog, og da Carsten jo er en flink fyr, så sagde jeg selvfølgelig ja! Efter et stykke tid fik han bevæbnet mig med et sample fra Balblair, og så er det jo bare med at komme i gang. Men hvem er jeg egentlig? Mit navn er Daniel René Christensen og jeg blogger under navnet ’The Whisky Viking’. Nogen kender mig nok, men jeg blogger på engelsk og langt mit største publikum er fra Nordamerika og UK. Faktisk er dette min første artikel på dansk, og det er da også helt rart at være tilbage på mit modersmål. Jeg er fra den nye generation af whisky-bloggere og er da også ”kun” 31 år. Men lad dig ikke narre af alderen. Jeg har anmeldt mere end 250 whiskies på min blog, besøgt mere end 60 destillerier (blandt andet Balblair) og afholdt næsten 20 smagninger.

The Whisky Viking 1

Men nok om mig! Lad os kigge nærmere på whiskyen og destilleriet. Balblair er fra 1790, men faktisk er der optegnelser af destilleriet tilbage fra 1749. Dermed er Balblair det ældste aktive destilleri i regionen. Men nu bliver det kringlet! Egentlig er det nuværende Balblair Distillery slet ikke fra 1790, men fra 1894. Når de refererer til 1790, så snakker de om det gamle Balblair der lå nogle kilometer væk fra det nuværende.

The Whisky Viking 2I øjeblikket er de ejet af InterBev og ledes af Distillery Manager John McDonald. Det specielle ved destilleriet er at de i 2007 gik over til kun at lave vintage aftapninger, og her gør John (efter min mening) et rigtig godt stykke arbejde. Alle tønder bliver smagt og vurderet for at skabe det næste perfekte batch. Ganske sigende at deres slogan er ”Timed to Perfection”.

Hvis man er i området så vil jeg bestemt anbefale at besøge destilleriet der ligger i fantastiske omgivelser. Faktisk så fantastiske at folkene bag filmen The Angels Share valgte Balblair da de skulle filme de udendørs optagelser. Og har du ikke set filmen endnu, så kom lige i gang, for den er faktisk skide hyggelig! Udover omgivelserne er destilleriet bestemt også et kig værd, og specielt deres warehouses var en oplevelse da jeg var der. Rigtig old school som det skal være med dunnage warehouses, og med John McDonald entusiastisk fortællende om deres tønder og vandet fra The Allt Dearg, var der ikke andet at gøre end at lade sig rive med.

Alt den snak uden whisky… Jeg skulle skamme mig! Jeg hælder straks i glasset.

Balblair 90 (1990/2014), 2nd Release, 46 %

Balblair 1990 2nd ReleaseDet er et mix af bourbonfade og ex sherry casks. Den er unchill-filtered og ikke farvet. Den behøver dog heller ikke farve da den rød-brunlige nuance står super flot og efter første tur til næsen kan man se de store gardiner op af glasset. Duften er frugtig, men efter de mange år på fad er det duft af eg, kaffe og mørk bitter chokolade der er dominerende. Den bliver bestemt ikke dårligere af at stå et par minutter i glasset!

Smagen er kraftig og fuld af egetræ og tanniner til at starte med. Dejligt at den er holdt på 46 %. Lige så kraftig den starter i smagen, lige så blidt slutter den. Ikke at smagen forsvinder, den skifter bare fra de tørrede frugter og træ til frugtsødme. Der er noget helt dessertvin over den finish du sidder tilbage med.

Endnu en fantastisk dram fra Balblair. God balance hele vejen igennem og man får både det kraftfulde og det søde fra sherryindflydelsen. Bestemt anbefalelsesværdig og endnu et bevis på at Balblair forstår at sammensætte tønderne til solide vintage batches. Jeg vil give den 91/100 (23/22/23/23).

Mere information og flere indlæg om Balblair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.