Glenfiddich 12 YO & Glenlivet 12 YO

Glenfiddich 12 YO & Glenlivet 12 YO

Det kan være rigtigt svært og uoverskueligt at tage de første skridt ud i whiskyverdenens vidunderlige univers. Måske har man drukket blended whisky i et stykke tid og vil gerne tage skridtet videre, måske har man mest været til cocktails eller måske har man aldrig ejet en flaske whisky før. Uanset ens udgangspunkt står man nu dér og vil gerne købe sin første flaske single malt whisky og er i vildrede.

Mange starter deres single malt eventyr med enten en flaske Glenfiddich 12 YO eller en flaske Glenlivet 12 YO og det er der absolut intet galt i. Men hvilken én af dem er den bedste? Jeg kommer med mit bud her, men bliver man rigtig seriøs med sin hobby køber man selvfølgelig med tiden dem begge og laver en lille sammenligning selv. Det er en meget lærerig oplevelse i sig selv.

Mere information og flere indlæg om Glenfiddich.
Mere information og flere indlæg om Glenlivet.

Glenfiddich 12 YOGlenfiddich 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Blomsteragtig, frugthave om sommeren, æbler og pærer. Lidt citron hvis man lader den stå et par minutter. Minder meget om de flasker æblemost man drak som barn. Let og meget lidt kompleks duft, med en lettere sprittet aroma. På ingen måde dårlig, men heller ikke overdådig.

Smagen: Meget let på tungen. Frugtig. Cremet. Den smule sprit der er i næsen, registreres næsten ikke og man kan så småt fornemme fadet, som dog er lidt “gammelt” i det. Den har lagret på en blanding af brugte bourbanfade og brugte sherryfade, men det er næppe first-fill tønder som er brugt.

Eftersmagen: Meget blid og delikat eftersmag selvom den er noget kort. Flere æbler og pærer. Brænder ganske lidt til sidst og det kan igen skyldes at tønderne måske har været brugt lidt for mange gange.

Karakter: 78/100 (skala)

Glenlivet 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Glenlivet 12 YONæsen: Æbler, ananas, honning og lidt vanilje. Lidt mere kompleks og underspillet næse end Glenfiddich og ikke den samme sprit i baggrunden.

Smagen: Krydret smag. Samme æble og ananas som i næsen. Nødder. Ikke samme fornemmelse af fadet som i Glenfiddich. Meget delikat.

Eftersmagen: Meget længere eftersmag end Glenfiddich og uden den der ganske svage brændende fornemmelse. Marcipan og nødder. Ikke ringe.

Karakter: 80/100 (skala)

Som I nok kan fornemme, så har vi at gøre med to whiskyer som er forholdsvis ens og designet til samme publikum, som er begynderen indenfor whisky eller den mere øvede som ikke vil udfordres på daglig basis, men som nogle dage bare gerne vil have en dram de kan nyde. Den opgave løser de begge fortrinligt. De har begge en alhokolstyrke på 40%, de er begge koldfiltreret og har fået farven justeret med E150a (karamel). Det et altså ikke her at man skal lede efter den håndværksmæssige præsentation.

Både Glenfiddich og Glenlivet har en kæmpe markedsføringsafdeling bag sig og det kan kan godt få nogle whiskyfolk til at rynke lidt på næsen. Det er dog lidt en skam, særligt fordi at nogle af deres ældre aftapninger er  både ganske fortrinlige og komplekse.

Det bedste råd jeg kan give er at købe dem begge to og så selv sammenligne. En flaske koster cirka 240 kroner, men kan af og til findes på tilbud til under 200 kroner og de står på hylderne i næsten alle supermarkeder. Skulle jeg dog pege på en af dem som værende vinderen i denne test, så må det altså være Glenlivet. Jeg synes at den er en kende bedre end Glenfiddich. De har begge deres plads, men hvis kun har råd til én flaske så køb Glenlivet.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.