Glenlivet 15 YO Coupar Angus

Coupar Angus Præsentation 2Glenlivet sender med jævne mellemrum nogle single cask aftapninger på gaden, som udelukkende sælges på specifikke markeder, her i blandt Skandinavien. Disse single cask aftapninger er naturligvis tappet ved fadstyrke og er hverken koldfiltreret eller farvet. Denne gang er det blevet til en sherrylagret whisky, som har ligget på en sherry butt af i 15 år. Den har fået navnet Coupar Angus, hvilket er navnet på en by mellem Glenlivet og Perth, som var en vigtig handelsplads dengang smuglerne smuglede whisky frem og tilbage. Af de 564 flasker fra fadet har Danmark fået allokeret 183 flasker.

Coupar Angus blev præsenteret første gang i forbindelse med en Glenlivet Guardians smagning i Odense den 10. maj 2016 og her var jeg så heldig at deltage. Seancen blev ledet af Carsten Hering Nielsen, som med kyndige hænder ledte os gennem aftenens syv dramme, hvor Coupar Angus altså var hovednummeret. Vi smagte følgende:

  • Coupar Angus Præsentation 1Glenlivet Founder’s Reserve
  • Scapa Skiren
  • Longmorn The Distiller’s Choice
  • Glenlivet Nàdurra First Fill Selection
  • Glenlivet Nàdurra Oloroso Matured
  • Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask Finish
  • Glenlivet 15 YO Coupar Angus

Der kommer en anmeldelse af alle de ovennævnte inden længe, lige bortset fra Glenlivet Founder’s Reserve som jeg næsten lige har anmeldt. De tre nye Nàdurra aftapninger overraskede mig positivt og det samme gjorde Scapa Skiren, men mere om det på et andet tidspunkt. Efter at have smagt os gennem ovenstående liste blev vi budt på lidt lækker mad i form af fire forskellige retter og det hele smagte fremragende. Stor ros til Pernod Ricard for et fint arrangement og endnu større ros til Carsten Hering Nielsen, som sørgede for en hyggelig stemning hele aftenen. I skal være mere end velkomne i Odense en anden gang.

Coupar Angus Præsentation 3

Nok om selve aftenen og præsentationen. Nu er det vist blevet tid til at smage på den nye aftapning og jeg var så heldig at score mig en sample den aften, så jeg kunne sidde i ro og mag hjemme hos mig selv og danne mig et ordentligt indtryk. Tusind tak til Pernod Ricard Danmark for samplen.

Mere information og flere indlæg om Glenlivet.

Glenlivet 15 YO "Coupar Angus"Glenlivet 15 YO Coupar Angus
Tappet: 2. december 2015
Alder: 15 år
Alkohol: 57,9%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 564
Fadtype: Sherry Butt
Fadnummer: 9940

Næsen: Meget frugtig med banan og appelsin. Der er en masse fad i næsen, som blokerer for mange af de finere indtryk. Spidsede blyanter og nødder. Lidt nelliker. Med vand forsvinder fadets dominans og der kommer flere frugter. Nærmest tropefrugter og lidt kandiserede eller bagte pærer. Vanilje og kanel. Der er ingen tvivl om at der her er et refill sherryfad og min fornemmelse siger mig at det er lavet af amerikansk eg, selvom jeg har hørt noget andet. Der er lidt mørke bær, som mest minder om solbær og brombær.

Smagen: Virkelig sød i starten med bær, mere banan og citrusfrugter af ubestemmelig karakter. Der er lidt kanel og det hele er meget cremet. Der er noget karamel og lidt chokolade. Cirka midt i paletten bliver den virkelig pebret og begynder at prikke på tungen. Den tørrer aldrig sådan rigtig ganen ud og man sidder lidt med en fornemmelse af at man venter på noget mere, som aldrig rigtig kommer.

Eftersmagen: Lang eftersmag, som er krydret og har noter af chokolade, karamel og lakrids. Lidt frugter.

Karakter: 85/100 (skala)

Da jeg smagte den her til præsentationen var jeg mildest talt skuffet, men det kan lige så vel være fordi at den druknede lidt i sammenligning med noget af det andet. Efter at have siddet med den under optimale forhold med masser af tid til rådighed bliver jeg faktisk ret glad for den. Den sparker på ingen måde benene væk under mig, men næsen er ganske kompleks og den bliver kun bedre med vand. Smagen starter rigtig godt, men som sagt, så er det som om der mangler noget sidst i paletten og det hele drukner lidt i den der eksplosion af peber, hvilket faktisk er lidt ærgerligt. Eftersmagen er til gengæld rigtig dejlig med masser af sødme og krydderier.

Vi kan ikke trække konklusionen længere. Coupar Angus er en rigtig dejlig sherrylagret dram, som stadig har en hel del af den oprindelige destillerikarakter tilbage i sig og det er rart at se Glenlivet tappet på denne “naturlige” måde. En flaske koster lige over 2.000 kroner og prisen til trods bliver de nok revet væk ret hurtigt. Hvis man er Glenlivet samler eller bare kæmpe fan af Glenlivet, skal man altså skynde sig lidt.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.