Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask Finish

Der skulle gå et år fra introduktionen af Nàdurra Oloroso og Nàdurra First Fill Selection inden Glenlivet lancerede Nàdurra Peated Whisky Cask Finish midt i 2015. Den starter livet med at ligge på first-fill bourbonfade ligesom First Fill Selection gør det, men derefter modtager den en afslutning på fade, der tidligere har indeholdt røget whisky og dermed er selve malten altså ikke røget. Idéen er at genskabe den stil som Glenlivet havde dengang man selv maltede sin byg og dengang alt malt blev tørret med tørv. Den bliver lavet i batches og den batch, jeg smager på i dag hedder PW0715. PW står for Peated Whisky og den er tappet i juli 2015.

Mere information og flere indlæg om Glenlivet.

Glenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask FinishGlenlivet Nàdurra Peated Whisky Cask Finish
Alder: NAS
Alkohol: 61,5%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Meget usædvanlig og afdæmpet røg. Der er hverken den her medicinske røg eller den der røg fra bålstedet. Jeg ved godt det lyder mærkeligt, men det dufter lidt som når man brænder røgelse af. Umodne æbler, brændenælder, vådt halm, vådt græs og nåletræer. Karamel og citron, der nok er kombineret til nogle syrlige drops. Vanilje. Meget mere karamel med lidt vand, men det ikke noget den behøver. Alkoholprocenten er på ingen måde overvældende i næsen. Interessant, anderledes og ikke umiddelbart det jeg forbinder med Glenlivet.

Smagen: Klassiske Glenlivet pærer. En cremet vanilje og lidt citroner inden der kommer noget peber. Den bliver mineralsk og der er lidt trækul sammen med noget tobak og man får den der fornemmelse af vådt halm og en våd skov om efteråret. Lige pludselig kommer der ganske svage noter af banan og andre tropiske frugter, som man egentlig ikke forventer. Jeg er forbavset over, hvor lidt vand den behøver og hvor lidt den minder mig om en Glenlivet. Havde den ikke haft den der initielle smag af pærer, så havde jeg troet at jeg havde en peated Highland whisky i glasset.

Eftersmagen: Ganske lang og ret tør eftersmag med tobak, kakao og chokolade.

Karakter: 85/100 (skala)

En peated Glenlivet… Hvem havde troet det? Jeg havde ikke forventet at kunne lide den her og det skyldes ikke mindst at den kun er afsluttet på peatede tønder og altså ikke blevet røget i forbindelse med at man har tørret malten. Heldigvis har man dog lov til at blive overrasket og selvom den på ingen måde slår benene væk under mig, så er det en ganske fremragende dram alligevel. Jeg er dog ikke det største peathead i verden og jeg tror faktisk at den her aftapning falder ned mellem to stole. Fans af Speyside stilen er normalt ikke til røgede whiskyer og peatheads mener højst sandsynligt ikke at en peated Glenlivet har ret meget at byde på og det er lidt en skam, for begge sider går glip af en oplevelse, hvis de springer den her over. Ligesom de andre aftapninger i Nàdurra serien koster en flaske omkring 500 kroner og hvis man er lidt eventyrlysten, så synes jeg at man skal prøve den. Det kunne jo være at man blev positivt overrasket!

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *