Glenmorangie 12 YO Nectar D’Òr

Udover deres 10 YO har Glenmorangie tre aftapninger på programmet, som hver har modtaget en afslutning på to år i forskellige fade. Efter 10 år i bourbonfade bliver Lasanta afsluttet på sherryfade, Quinta Ruban bliver afsluttet på portvinsfade og Nectar D’Òr, som vi skal smage i dag, bliver afsluttet på Sauternes fade. D’Òr er gælisk for guld eller gylden og Nectar D’Òr kan altså oversættes til de gyldne dråber eller den gyldne drik.

Sauternes er en sød fransk vin fra Sauternais regionen i Bordeaux. Der bruges tre forskellige druer til Sauternes (Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle) og for at man må lave Sauternes vin af dem skal de være angrebet af Botrytis Cinerea, som er en svamp, der får druerne til at rådne og begynde at minde om rosiner.

Uden at vide det med sikkerhed så stammer de Sauternes fade, som bliver brugt i Nectar D’Òr, højst sandsynligt fra Château d’Yquem, da både Glenmorangie og Château d’Yquem er ejet af LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Nectar D’Òr er klart den dyreste af de tre og det skyldes nok de dyre Sauternes fade af fransk egetræ.

Mere information og flere indlæg om Glenmorangie.

Glenmorangie Nectar D'ÒrGlenmorangie 12 YO Nectar D’Òr
Alder: 12 år
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Det er nøjagtig ligesom at gå ind i et bageri om morgenen og dufte til wienerbrødet. Friskbagt brød, smør, glasur, vanilje og honning. Frugtig med appelsin, citron, abrikos og kokos. Nødder. Det er virkelig en sød næse, men det er ikke ligesom sådan en tung sherrysødme. Den er meget mere let og elegant. Med vand bliver den meget mere blomstret og parfumeret, samtidig med at den kildrer lidt mere i næsen.

Smagen: Den starter let, elegant og sødt. Appelsinmarmelade og abrikos. Honning og ahornsirup. Fadet begynder derefter at stikke hovedet frem og den bliver lidt krydret. Kanel og kakao. Den prikker helt fantastisk på tungen og lige når synker kommer der er et lille skud hvidvin. Lidt vand dæmper sødmen i starten og skruer op for krydderierne til sidst.

Eftersmagen: Rimelig lang og sød (havde ikke forventet andet) eftersmag. Der er noget chokolade, noget vanilje og nogle nødder.

Karakter: 87/100 (skala)

Jeg skal ærligt indrømme at jeg aldrig har smagt Sauternes, men er det lige så sødt og venligt som denne Glenmorangie, så kunne det godt være at jeg skulle prøve det. Jeg har sjældent duftet til whisky, som dufter så sødt som denne her. Det er dog en let, luftig og elegant sødme, som faktisk fungerer rigtig godt. Paletten er også lækker, hvis man altså kan lide whisky afsluttet på vinfade. Det tørrer ikke ganen ud som et rødvinsfad gør det, men det franske egetræ fornægter sig ikke og den er virkelig krydret til sidst i paletten. Om det er den bedste af tre afsluttede whiskyer fra Glenmorangie ved jeg ikke. Jeg er også ret vild med Quinta Ruban og Lasanta er heller ikke sådan at kimse af. Den bedste politik er nok at have én af hver i skabet. Jeg synes i hvert fald at Glenmorangie har lavet et fremragende stykke arbejde her og den kan klart anbefales.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *