Hibiki 17 YO

Hibiki er en blended whisky fra Suntory, som står bag destillerierne Yamazaki og Hakushu, og Hibiki er da også lavet af malt og grain whisky fra netop de to destillerier. Hibiki betyder resonans eller ekko på japansk og der findes, udover den 17 års som jeg anmelder i dag, en 12 års, en 21 års og en 30 års. De er dog alle sammen blevet sværere og sværere at skaffe og prisen er ligeledes steget voldsomt på dem. Suntory har derfor lanceret en NAS version af Hibiki, som hedder Harmony og den skulle både være nemmere at skaffe og til at købe for penge, men den må vente til anden dag.

Jeg har ingen informationer om, hvilke typer fade denne Hibiki har lagret på, men selve flasken er i en liga for sig selv. Den har 24 sider og dette repræsenterer både døgnets 24 timer og de 24 årstider, der er i den traditionelle japanske kalender. Etiketten er lavet af Echizen washi papir og flasken er afsluttet med tung glasprop. Det hele oser af luksus.

Mere information og flere indlæg om Hibiki.

Hibiki 17 YOHibiki 17 YO
Alder: 17 år
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Meget blomstret og frugtig i starten. Abrikos, banan, honning, nødder og nogle citrusfrugter. Der er lidt fad og så er den ganske let røget.  Med tiden bliver den mere mørk og der dukker lidt sherrynoter op. Tørrede frugter, lidt smeltet sukker og kakao. Ingefær og hvid te. Et par dråber vand accelerer udviklingen over mod de dybe og mørke noter. En ganske fremragende næse af en blended whisky at være.

Smagen: Grain whiskyen er lidt mere tydelig her i starten af paletten og det første jeg fornemmer er lidt nybagt dej med glasur på. Den bliver dog hurtig frugtig og smager af abrikos, mango og blodappelsin. Så bliver den krydret med kanel og ingefær. Den afslutter med en lille smule røg og noget tobak. På intet tidspunkt er der noget, som kunne minde om en skarp kant eller en off-note. Den er velorkestreret og smager ganske enkelt fremragende.

Eftersmagen: Eftersmagen er lang for en blended whisky og der er tobak, fad, kakao, chokolade og lidt tropiske frugter.

Karakter: 87/100 (skala)

Hvis bare alt blended whisky var som denne her… Japanske whiskyer får meget ros i disse år og nogle gange er det fortjent. De er i stand til at fremstille fremragende produkter og det er denne Hibiki 17 YO et fantastisk bevis på. Det er ikke ret tit, man smager en blended whisky, som er så dyb og kompleks som denne her og det er desværre ikke ret tit man kommer til det fremover. Ulempen ved alt den succes, som japansk whisky oplever er naturligvis at flere og flere får øjnene op for produkterne med højere priser og udsolgte lagre til følge. I skrivende stund koster denne Hibiki omkring de 2.000 kroner, hvis man overhovedet er i stand til at finde den og til den pris er der så uendeligt mange andre flasker, jeg hellere ville købe. Jeg mener personligt at den kan bære en pris på lige under de 1.000 kroner, men så heller ikke mere og derfor er den også svær at anbefale, men for dælen, hvor smager den dog godt.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *