Ardbeg

Ardbeg er grundlagt i 1815, hvilket er samme år som Laphroaig, og fejrede dermed 200 års jubilæum i 2015. Destilleriet har dog ikke været i produktion uafbrudt siden åbningen og har været lukket fra 1981 til 1989 og igen fra midten af 1996 til 1997, hvor Glenmorangie købte destilleriet og hele lageret for sølle £7 millioner. I 2004 købte LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy) så Glenmorangie, og dermed kom også Ardbeg ind under LVMH paraplyen.

Ardbeg Distillery

Destilleriet har en årlig kapacitet på 1,3 millioner liter og er dermed et af de mindre destillerier på Islay. Der er kun et sæt kedler på destilleriet og siden 2012 har produktionen kørt i døgndrift for at følge med efterspørgslen. Ardbeg har opnået lidt af en kultstatus blandt whiskyentusiaster og særligt samlere er vilde med destilleriet, hvilket Ardbeg da også har været hurtige til at udnytte med diverse specielle udgivelser og markedsføringsstunts. I forbindelse med det sidste kan nævnes at en lille portion af Ardbegs new make har været en tur i rummet.

Ardbeg er nærmest kongen af NAS whiskyer og der bliver hvert år frigivet en eller flere specielle aftapninger. De frigives som regel i stærkt begrænset antal og til en pris som appellerer til samlere og folk, som investerer i whisky. Ardbeg har de senere år fået meget røg (undskyld!) fra whiskyentusiaster, som mener at disse aftapninger mangler kvalitet og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. De fleste af disse flasker bliver dog alligevel ikke drukket, men står bare og samler støv på en samlers hylde, så smagen er nok ikke så vigtig som præsentationen.

Ardbeg har dog også en ganske fremragende core range og de fleste af disse aftapninger er både af høj kvalitet og til en fornuftig pris. Blandt disse kan nævnes Uiegedail, som har en del sherrynoter, Blasda, som kun er let røget og Corryvreckan, der har ligget på en kombination af amerikansk eg og fransk eg.

Anmeldelser:
Ardbeg Corryvreckan
Ardbeg Dark Cove
Ardbeg Uigeadail
Ardbeg 10 YO

Nyheder:
17/03-2016 Ardbeg frigiver Dark Cove

Andet:

Comments are closed.