Auchentoshan

Auchentoshan er officielt grundlagt i 1823, men det menes at der har været lavet whisky på stedet siden omkring 1800, højst sandsynligt under navnet Duntocher. Destilleriet bliver totalt bygget om og moderniseret  i 1969 og i dag ejes det af Beam Suntory, som blandt andet også ejer Bowmore og Laphroaig. Auchentoshan er gælisk og betyder “The Corner of the Field”.

Auchentoshan DistilleryAuchentoshan destillerer alt deres whisky tre gange. Dette er gjort efter irsk forbillede for at give en lettere og sødere whisky. Der er andre single malt destillerier i Skotland, som også destillerer noget af deres whisky tre gange, men Auchentoshan er altså de eneste, som destillerer alt tre gange. Dette gør at deres new make ligger på 80-82% alkohol, hvilket er ret meget for single malt, der normalt ligger på 65-70% alkohol.

Resultatet er en lettere whisky med mere sødme og en tydelig smag af malt. I følge Iain McCallum, som er Master Blender hos Beam Suntory, så bevirker denne tredobbelte destillering også, at destilleriet skal være meget forsigtig med at lagre deres whisky alt for længe og på alt for aktive tønder, da den meget hurtigt optager smag af fad og dermed mister sin karakter.

Auchentoshan Stills

Det går rigtig godt for Auchentoshan og i 2013 solgte de, for første gang nogensinde, over én million flasker, hvilket var en forøgelse af salget på 23% i forhold til året før. Næsten alt whisky, som produceres på destilleriet går direkte til single malts.

Der er tre pot stills på stedet fordelt på én wash still med en kapacitet på 17.500 liter, én intermediate still med en kapacitet på 8.200 liter og én spirit still med en kapacitet på 11.500 liter. Alle tre stills er af lamp-glass typen og der bruges shell-and-tube condensers til at kondensere alkoholen. Der er sammenlagt fem warehouses på destilleriet, som er fordelt på to racked og tre traditionelle dunnage warehouses. Dette giver Auchentoshan en total kapacitet på omkring 20.000 tønder. På deres hjemmeside har de forresten en meget fin og flot forklaring over, hvilke typer fade der bruges på destilleriet, hvad de forskellige fade gør ved produktet og hvilke type fade der er i hvilke produkter. Meget informativ og noget som andre destillerier kunne lære noget af.

Anmeldelser:
Auchentoshan Three Wood
Auchentoshan 12 YO

Nyheder:
04/02-2016 Nyt look til Provenance serien
18/01-2016 13 nye Old Particulars fra Douglas Laing

Andet:

Comments are closed