Glengyle

Historien om Glengyle starter hos Springbank. Springbank er etableret af familien Mitchell i 1828 og i midten af det 19. århundrede blev det drevet af brødrene John og William Mitchell. I 1872 ryger John og William i totterne på hinanden og William forlader Springbank. John trækker sin søn Alexander ind i Springbank og danner virksomheden J. & A. Mitchell, der den dag i dag ejer Springbank (og Cadenhead’s med for den sags skyld).

William Mitchell beslutter sig for at starte sit eget destilleri et par hundrede meter fra Springbank og kalder det for Glengyle. Produktionen starter i 1873 og på det tidspunkt er der ikke mindre end 25 destillerier i Campbeltown, men det skal hurtigt vende. De mange destillerier i Campbeltown bliver ganske enkelt for grådige og begynder at springe over, hvor gærdet er lavest. Whisky fra Campbeltown får et meget dårligt ry og fra omkring første verdenskrig vender lykken.  I 1919 bliver Glengyle solgt til West Highland Malt Distillers Ltd. og i 1925 lukker det. I 1934 er Springbank og Glen Scotia de eneste to tilbageværende destillerier i Campbeltown.

Glengyle Distillery

Bygningerne, der husede Glengyle bliver gennem årene brugt til så forskellige ting som kornlager og skydeklub. I 1941 forsøgte ejerne af Glen Scotia at købe bygningerne og starte et destilleri, men planerne røg i vasken på grund af anden verdenskrig. I 1957 forsøgte en herre ved navn Campbell Henderson at købe bygninger, men igen faldt det på gulvet. Vi skal helt frem til år 2000 da Hedley Wright, som er formand for bestyrelsen i J. & A. Mitchell og grandnevø til Glengyles stifter William Mitchell, endelig køber bygningerne.

Der er intet destilleringsudstyr på stedet, så de nye ejere skal starte helt forfra. Der er blevet installeret en semi-lauter mash tun med en kapacitet på fire ton og fire washbacks lavet af lærketræ. Gæringstiden ligger på 80 til 100 timer og alt malten kommer fra Springbank. Der er et sæt pot stills på stedet og de kommer fra Ben Wyvis, der var et malt destilleri, som lå inden i det store grain destilleri Invergordon. Wash still har en kapacitet på 11.000 liter og spirit still har en kapacitet på 9.000 liter. Den samlede kapacitet er på 750.000 liter årligt, men så meget produceres der slet ikke. I 2015 regner man kun med at producere 30.000 liter.

Produktionen startede i 2004 og planen med Glengyne er at have et sted, hvor man kan eksperimentere. De har blandt andet eksperimenteret med en whisky, som er destilleret fire gange. Udgangspunktet er dog en let peated whisky i stil med Springbank. Den er dog kun destilleret to gange i modsætning til Springbank, som er destilleret 2,5 gange. Produktionen ledes af de samme mennesker som på Springbank. I 2007 blev den første whisky frigivet og den blev kaldt Kilkerran. Retten til at bruge navnet Glengyle på en whisky ligger hos Loch Lomond Distillers, som sjovt nok ejer Glen Scotia, der er det tredje destilleri i Campbeltown. Kilkerran kommer fra det gæliske “Ceann Loch Cille Chiarain”, som var navnet på den oprindelig boplads, der eventuelt blev til Campbeltown.

Anmeldelser:
Kilkerran Work In Progress 7 Bourbon Wood

Nyheder:
01/08-2016 Kilkerran 12 YO er klar

Andet:

Comments are closed.