Midleton

New Midleton Distillery ligger i County Cork i den sydligste del af Irland. New Midleton Distillery er vel nok hjertet af Irlands moderne whiskey produktion og destilleriet fremstiller en lang række mærker under genkendelige navne som Jameson, Redbreast, Powers, Paddy, Green Spot og Yellow Spot. Destilleriet laver udover single post still whiskey også grain whiskey og der er også en destilleringkolonne på stedet. Den årlige produktionen ligger på utrolige 64 millioner liter og destilleriet er nærmest under konstant udvidelse for at kunne følge med behovet for irsk whiskey, som boomer lige for tiden.

New Midleton Distillery

New Midleton Distillery er vel om noget hjemsted for begrebet single pot still whiskey. Før i tiden hed det pure pot still, men ligesom Skotland, så er Irland gået væk fra at bruge ordet “pure” på flaskerne. Single pot still betyder at whiskeyen udelukkende er destilleret på pot stills, men det betyder ikke at det er det samme som skotsk single malt. Til forskel for single malt, så indeholder single pot still whiskey både maltet og umaltet byg, hvor single malt udelukkende indeholder maltet byg. Desuden så destilleres whiskeyen tre gange.

Et af de mærker, der produceres på New Midleton Distillery er Redbreast. Navnet Redbreast stammer tilbage fra 1912. På det tidspunkt lancerede W&A Gilbey, som var en vinhandler og whiskeyblender fra London, noget de kaldte Redbreast J.J. Liqueur Whiskey 12 Years Old. Læg mærke til at J.J. fremgår af navnet og dette afspejler at alt whiskeyen i denne aftapning kom fra John Jameson & Sons i Irland. Navnet Redbreast kommer fra fuglen Robin Redbreast, som på dansk kaldes rødhals. Samarbejet mellem W&A Gilbey og John Jameson & Sons, som var gået sammen med de andre irske destillerier under navnet Irish Distillers Limited, stoppede i 1972, da IDL bestemte sig for at stoppe salget af whiskey til tredjepart. I 1986 solgte W&A Gilbey, der på det tispunkt var blevet en del af Grand Metropolitan og som senere skulle blive til Diageo, rettighederne til Redbreast navnet til IDL. IDL bliver opkøbt af Pernod Ricard i 1988 og i 1991 bliver Redbreast genintroduceret til markedet med en 12 års aftapning. I 2005 bliver serien udvidet med en 15 års, i 2011 kommer der en 12 års cask strength udgave og det hele kulminerer med lanceringen af en 21 års aftapning i 2013.

Anmeldelser:
Jameson Irish Whiskey
Redbreast 15 YO

Nyheder:
02/09-2016 Redbreast lancerer Lustau
03/06-2016 Jameson lancerer The Whiskey Makers Series
30/03-2016 Jameson lancerer Crested
17/02-2016 Første Single Cask fra Redbreast

Andet:

Comments are closed.