Mortlach

Mortlach er grundlagt i 1823 af James Findlater og ligger i Dufftown i Speyside. Destilleriet, som er det ældste i Dufftown, er ejet af Diageo og har en årlig kapacitet på 3,8 millioner liter, men det tal forventes fordoblet når et nyt stillhouse åbner senere i 2015. Indvendigt bliver det nye stillhouse en tro kopi af det gamle, som indeholder 6 pot stills og har en ret kompliceret destilleringsproces, men mere om den i det næste blogindlæg. Nedenfor ses et billede af det nye stillhouse og læg her mærke til at Mortlach fortsat har tænkt sig at nedkøle deres destillat i traditionelle worm tubs. Stor ros til Diageo for at fortsætte den tradition.

Mortlach New Distillery

Mortlach har historisk set aldrig produceret ret mange aftapninger selv. Udover en 16 års aftapning fra Diageos Flora & Fauna serie, så har man skulle opsøge diverse uafhængige aftappere for at smage Mortlach og rigtig meget af deres produktion er gået til blends som eksempelvis Johnnie Walker. Destilleriet har dog opnået en vis kultstatus blandt whiskyentusiaster og der findes rigtig mange gode uafhængige aftapninger derude. Mortlach egner sig rigtig godt til fade lavet af europæisk eg og mange af disse aftapninger er netop fra sherryfade.

Mortlachs destillat er meget tungt, kraftfuldt og svovlagtigt og det er ikke uden grund at whiskyen kaldes for “The Beast of Dufftown”. Det er stadigvæk en Speyside whisky, men det er klart en af de mest robuste af slagsen og det skyldes hovedsageligt deres destillationsproces, som godt kan virke en anelse kompliceret, så vi starter lige fra bunden.

Langt de fleste skotske single malts er destilleret to gange. Det vil sige at man, efter endt gæring, tager sin wash og destillerer den i en “wash still”. Det der kommer ud kaldes for “low wines” og er et destillat med en alkoholprocent på omkring de 20. Disse “low wines” destilleres så i en “spirit still”, hvor de bliver delt op i foreshots, heart og feints. Foreshots (eller heads) er det som kommer ud først og det indeholder blandt andet methanol, som kan være direkte livsfarligt at indtage, så det sorteres fra og genbruges ved næste destillation. Det samme gør den sidste del, som kaldes feints (eller tails). Det man står tilbage med kaldes for “the heart” eller “new make” og det er denne som bliver lagret på egetræsfade.

Mortlach Stills

Denne dobbelte destilleringsproces bruges på langt de fleste skotske destillerier, men der er visse undtagelser som for eksempel Springbank, Benrinnes og så altså Mortlach. Destilleriet har seks stills, som fordeler sig på tre wash stills og tre spirit stills. Wash still 3 og spirit still 3 fungerer som et par og laver dobbelt destillation som beskrevet ovenover. Det er altså de andre fire stills, som er interessante og det er også her at man skal holde tungen lige i munden.

Wash still 1 og 2 kører i tandem. De første 80% af det destillat, som kommer ud af dem føres over i spirit still 2, som laver en normal dobbelt destillation. De sidste 20% fra wash still 1 og 2 føres over i spirit still 1, som også kaldes for “Wee Wicthie” eller den lille heks. Herefter destilleres det to gange uden at der tappes noget fra. Det ryger med andre ord tilbage igen og først ved tredje destillation sorterer man det fra i foreshots, heart og feints. Mortlach siger selv at deres whisky er destilleret 2,81 gange, men det er vist lige så meget markedsføring som det er sandhed. Det der er sandheden er, at Mortlach destillerer på sin helt egen unikke måde og det er selvfølgelig med til at give det endelige new make den karakter, som det nu engang har.

Anmeldelser:
Mortlach Rare Old
Mortlach 18 YO

Nyheder:
26/04-2016 Nye aftapninger fra Wemyss Malts
04/02-2016 Nyt look til Provenance serien

Andet:

Comments are closed