Oban

Oban er etableret i 1794 af brødrene John & Hugh Stevenson. Destilleriet ligger, noget usædvanligt, i hjertet af den lille by Oban og byen er vel på det nærmeste vokset op omkring destilleriet. I 1925 bliver destilleriet købt af Distillers Company Limited (DCL), som med tiden går hen og bliver til Diageo. Destilleriet er lukket fra 1931 til 1937 og igen mellem 1968 og 1972, da det bliver bygget om. Oban er det næstmindste destilleri i Diageos portefølje (det mindste er Royal Lochnagar) og lokationen gør det umuligt at udbygge destilleriet for at udvide kapaciteten.

Oban Distillery

Den årlige kapacitet ligger på lige under 900.000 liter og det er ikke ret meget for et Diageo destilleri. Alt det whisky, som produceres bliver da også brugt til Obans egne single malts og det vigtigste marked for Oban er USA, hvor mærket er meget populært. Der er en traditionel mash tun med en kapacitet på 6,5 ton og fire washbacks, som er lavet af europæisk lærketræ. Gæringstiden på Oban er med sine omkring 110 timer forholdsvis lang. Der er kun et sæt pot stills, som består en lamp glass wash still med en kapacitet på 11.600 liter og en lamp glass spirit still med en kapacitet på 7.000 liter. Oban har en gammeldags worm tub, men her er den rektangulær og rør fra både wash still og spirit still mødes her og bliver afkølet. Lagerkapaciteten på stedet er meget begrænset og der er kun plads til omkring 4.000 tønder. Resten bliver lagret på Diageos centrale lagre som for eksempel Blackgrange eller Begg Farm.

Oban har et ret lille udvalg af aftapninger. Der kommer selvfølgelig nogle specielle Diageo aftapninger med jævne mellemrum, men deres core range består af en 14 års, en Distillers Edtion, som er efterlagret på Montilla Fino sherryfade og den nyeste aftapning Little Bay, som er en NAS whisky rettet mod travel retail markedet. Der er forbavsende få uafhængige aftapninger af Oban. Da jeg talte sammen havnede jeg under 20 og med en enkelt undtagelse, så er der ikke aftappet nogen siden 1995.

Anmeldelser:
Oban 14 YO

Nyheder:

Andet:

Comments are closed