Penderyn

Penderyn er opkaldt efter den landsby som destilleriet ligger ved og både destilleriet og landsbyen er beliggende lige ved foden af Brecon Beacons, som er en bjergkæde i det sydlige Wales. Destilleriet startede med at destillere i 2000 og de valgte fra starten at gøre tingene lidt anderledes end i Skotland og Irland. Udover whisky, så producerer Penderyn også gin, vodka og likør.

Penderyn DistilleryFor det første så valgte Penderyn at købe deres wash fra det lokale bryggeri S. A. Brain & Co, som ligger i nærheden. I henhold til reglerne i Skotland, så skal både mæskning og gæring foregå på destilleriet, men de samme regler gælder ikke i Wales.

Den kedel som står på destilleriet er en copper pot still, som er direkte forbundet til en patent (kolonne) still. Denne kolonne er faktisk delt i to dele, da den ellers ikke ville kunne stå i bygningen. Løsningen er designet af David Faraday og danske Braunstein bruger et lignende system. Råspritten som flyder herfra ligger på 92% alkohol og det er væsentligt mere end det, som kommer ud af normal dobbeltdestillering når man kun bruger pot stills.

Penderyn har dog lige investeret i en udvidelse, som også giver mulighed for mere traditionel produktion. Der er installeret endnu en kombineret pot still/patent still, som er en tro kopi af den eksisterende og der er også indkøbt to traditionelle pot stills fra Skotland. Der er ligeledes indkøbt en mash tun, så Penderyn fremover selv laver den wash som de destillerer. Alt dette skulle gerne hæve kapaciteten fra de nuværende 90.000 liter årligt til omkring 300.000 liter årligt.

Penderyn BarrelsDr. Jim Swan er fast tilknyttet Penderyn som konsulent og som Master Blender. Jim Swan er internationelt anerkendt inden for whisky verdenen og der starter ikke mange nye destillerier uden at han er med på råd. Her kan blandt andet nævnes Annandale, Kavalan og Kilchoman. En af Jim Swans kvaliteter er hans store viden om udvælgelsen af tønder og gode tønder er ekstremt vigtige for nye destillerier, da det giver dem mulighed for at få deres produkter hurtigere på markedet.

Penderyn fyldte, inden udvidelsen, kun én tønde om dagen og deres new make på de 92% alkohol bliver nedvandet til 63,4% inden det kommer i tønden. Langt størstedelen af disse tønder er brugte bourbonfade fra USA. Tønderne kommer primært fra Buffalo Trace, men der kommer også nogle fra Heaven Hill, som tidligere har indeholdt Evan Williams bourbon. Penderyn har dog gennem årene udviklet deres egen “house style”, som er afsluttet på portugisiske Madeira barriques. Derudover så producerer Penderyn forskellige aftapninger, som er afsluttet på Oloroso fade, portvinsfade og der er også deres peatede udgave.

Den peatede udgave er lidt speciel, da den får sin røg fra tønderne. Whiskyen bliver simpelthen afsluttet på fade som Penderyn har fået hjem fra Islay og der er altså ingen peat i den malt som whiskyen er destilleret af. Husk nu at Penderyn, indtil udvidelsen, købte deres wash af et lokalt bryggeri og dermed ikke havde muligheden for at tørre deres malt over tørv. Nogle mener at det er Laphroaig, som leverer tønderne, men det står hen i det uvisse.

Penderyn koldfiltrerer ikke nogen af deres aftapninger og de tilsætter heller ikke kunstig farve. Til gengæld så skriver de heller ikke alder på ret mange af deres aftapninger, så det er altså NAS whisky vi for det meste har med at gøre, når vi snakker Penderyn.

Anmeldelser:
Penderyn Madeira
Penderyn Myth
Penderyn Rich Oak

Nyheder:

Andet:

Comments are closed