Tomatin

Tomatin er grundlagt i 1897, men det lukkede allerede igen i 1906 da firmaet bag destilleriet gik konkurs. Det genåbnede dog i 1909 og opererede derefter uafbrudt indtil 1985, hvor destilleriet gik i betalingsstandsning. Året efter, i 1986, blev Tomatin, som det første skotske destilleri nogensinde, opkøbt af en gruppe japanske investorer og destilleriet er stadig på japanske hænder den dag i dag.

Tomatin Distillery

Tomatin betyder “Hill of the Juniper Bush” eller bakken med enebærbusken og selve destilleriet har et ret industrielt udseende. På et tidspunkt i 70’erne havde Tomatin en kapacitet på omkring 12 millioner liter og var dermed Skotlands største destilleri på det tidspunkt. Der var intet mindre end 23 stills installeret og alt det whisky som blev produceret dengang røg direkte i blends. I slutningen af 90’erne bestemte man sig dog for at fjerne 11 stills, så man i dag råder over 6 wash stills og 6 spirit stills. Den maksimale kapacitet i dag er på 5 millioner liter, men i 2014 producerede man kun 2,2 millioner liter og heraf blev en pæn del brugt til deres egne single malts.

I 2013 installerede Tomatin, som første destilleri i Skotland, en kedel som udelukkende kører på træpiller og dermed skar de deres CO2 udledning ned med 80%. Flot træk af destilleriet og det næste miljøprojekt som de har kastet sig over er anlæggelse af et vådlandsområde til at behandle det vand de bruger på en mere naturlig måde.

Tomatin råder over 14 lagerhaller på destilleriet og der er en kapacitet på cirka 200.000 tønder. En del af disse tønder sælges selvfølgelig til uafhængige aftappere og andre eksterne kunder, men det meste bruges enten til Tomatins single malts eller til The Antiquary og Talisman, som er destilleriets to blended whiskyer.

Tomatin Distillery

Talisman er en low end blend, som jeg aldrig har smagt og som vist ikke fortjener den store omtale. The Antiquary er en serie af blended whiskyer, som spænder fra en NAS udgave over en 12 års udgave og slutter med en 21 års udgave. The Antiquary er en ganske udmærket serie af blended whisky og særligt de to med aldersbetegnelse er et bekendtskab værd.

Cirka 4% af den whisky, som destilleres hos Tomatin er røget med en PPM værdi på 30. Denne whisky bruges til deres nye serie af røgede whiskyer, som sælges under navnet Cù Bòcan. Navnet stammer fra legenden om en “helvedeshund” ved navn Cù Bòcan, der efter sigende har forfulgt indbyggerne i den nærliggende landsby i århundreder. Marketingfolkene har vist haft frie hænder her. Der er flere forskellige udgaver af Cù Bòcan, men de har alle det tilfælles at de indeholder forholdsvis ung røget whisky og det er derfor lagringen på forskellige fadtyper, som adskiller dem. Der er blandt andet en udgave, som har lagret på sherryfade og en som har lagret på nye fade.

Tomatins egen core range starter med Legacy, der er en ung NAS whisky, som har lagret på en kombination af bourbonfade og nye fade. Derefter kommer 12 års udgaven som jeg allerede har anmeldt og den næste i rækken er en cask strength udgave, som er en NAS whisky der har lagret på en kombination af bourbonfade og Oloroso sherryfade. Endelig har vi 14 års udgaven, som er afsluttet på portvinsfade og så den 18 års, som vi skal smage i dag. Tomatin har for nylig offentliggjort at de rebrander deres flasker, så de kommer til at se ud som på billedet nedenunder. Indholdet forbliver det samme.

Tomatin Rebrand

Anmeldelser:
Tomatin 1990
Tomatin Decades
Tomatin 12 YO
Tomatin 18 YO
Tomatin 18 YO Old Bottling
Tomatin 18 YO – Cadenhead’s
Tomatin 18 YO – Duncan Taylor
The Antiquary 21 YO

Nyheder:
07/09-2016 Tomatin lancerer travel retail serie
23/08-2016 Tre nye fra Tomatin
01/08-2016 Cù Bòcan frigiver 2005 Vintage
01/07-2016 Tomatin præsenterer Warehouse 6 Collection
30/05-2015 Cù Bòcan frigiver 1988 Vintage
28/07-2015 Nyheder fra Tomatin
30/06-2015 Tomatin lancerer 36 YO

Andet:

Comments are closed