Johnnie Walker

Sig whisky og rigtig mange tænker på Johnnie Walker. Det er uden tvivl en tanke som giver whiskyentusiaster, som mig selv, koldsved og myrekryb, men vi må bare acceptere realiteterne og de er, at blended whisky står for 90% af alt whiskysalg i verden og Johnnie Walker er verdens bedst sælgende skotske whisky. I dette indlæg, som ikke er en decideret anmeldelse, vil jeg kort gennemgå de seks forskellige udgaver som serien består af her i slutningen af 2014. Der er, udover disse, et hav af specielle frigivelser og andet som jeg ikke kommer ind på i denne omgang.

John “Johnnie” Walker begyndte allerede i 1820 at sælge whisky, med hans eget navn på, fra hans købmandsbutik i Ayrshire i Skotland. Det blev først lovligt at sælge blended whisky i Skotland i 1860 og da det var efter John Walkers død, så var det hans sønner som sendte virksomhedens første blended whisky på markedet i 1865 og de kaldte den Walker’s Old Highland. Den ikoniske firkantede flaske kom på markedet allerede i 1870, men det var faktisk ikke før 1908 at den første whisky ved navn Johnnie Walker kom på markedet. Johnnie Walker brandet er i dag ejet af Diageo, som er er verdens, uden sidestykke, største producent af spiritus.

Johnnie Walker

Johnnie Walker Red Label: Vi starter i den prisbillige ende med Red Label, som blev lanceret allerede i 1909. Red Label egner sig nok bedst i drinks eller med masser af is og her er den da også ganske udmærket. Hvis den skal bruges rent, så skal det være som tændvæske eller sprinklervæske. Den er sur og bitter både i næsen og i smagen. Det er tydeligt at whiskyen både er ret ung og at der er brugt forholdsvis meget grain whisky i forhold til malt whisky. Den koster omkring 125 til 150 kroner for en flaske.

Johnnie Walker Black Label: En af de eneste i serien, som har en aldersdeklaration og allerede her er kvaliteten væsentlig forbedret. Den yngste whisky i denne blend er mindst 12 år gammel og forholdet mellem grain whisky og malt whisky er forbedret meget. Det er en dejlig kompleks whisky, som sagtens kan drikkes rent og den står for mig som noget af det bedste i den nuværende Johnnie Walker serie. En flaske koster omkring 200 kroner.

Johnnie Walker Double Black: Denne her har samme smagsprofil som Black Label, med den væsentlige forskel at der er skruet op for røgen. Dette er gjort ved at tilsætte mere single malt fra Islay og så bruge flere brændte tønder. I samme ombæring har den desværre også mistet sin aldersdeklaration. Det er en dejlig blend, men jeg synes ikke at den er bedre end den almindelige Black Label. En flaske koster omkring 250 kroner.

Johnnie Walker Gold Label Reserve: Den gamle Gold Label havde en aldersdeklaration på 18 år og var, i min optik, noget af det bedste “standard” blended whisky som fandtes på markedet. Den nye udgave, som hedder Gold Label Reserve, har ingen aldersdeklaration og minder i det hele taget ikke ret meget om den gamle udgave. Den nye udgave er lidt mere kedelig, men til gengæld er den måske også nemmere at drikke for den uerfarne whisky drikker. Jeg synes at både Black Label og Double Black er bedre whisky og langt mere interessant at drikke. En flaske koster omkring 300 kroner.

Johnnie WalkerJohnnie Walker Platinum Label: Dette er en af de nyeste whiskyer i Johnnie Walker serien og den har fået en aldersdeklaration på 18 år, som ellers før sad på den gamle Gold Label, men den kan ikke sammenlignes med den rent smagsmæssigt. Man kan tydeligt mærke, at vi nærmer os luksusmarkedet og der er kælet for detaljerne. Jeg har det dog ret svært med den her og det skyldes at det faktisk er ret godt whisky, men da den er tiltænkt luksusmarkedet har den selvfølgelig også fået en pris, som passer til og til den pris kan jeg få virkelig meget god single malt. En flaske koster omkring 800 kroner.

Johnnie Walker Blue Label: Hvis vi kigger på markedsføringen og brandingen, så er dette Johnnie Walker seriens absolutte high end. Kigger vi på indholdet i flasken, så er det virkelig skuffende og med undtagelse af Red Label, så er det, efter min mening, seriens værste whisky. Den smager såmænd fint nok, men den er fuldstændig karakterløs og intetsigende. Her får man virkelig ikke hvad man betaler for og det virker som om at den er markedsført til unge mennesker, som bare kaster den ned i halsen på en af de mange dyre natklubber, der findes rundt omkring i verden. En flaske koster over 1000 kroner og jeg vil anbefale at man bruger sine penge mere fornuftigt.

Alle seks aftapninger er koldfiltreret, fyldt med karamelfarve (E150a) og tappet ved en alkoholstyrke på 40%, men det må man næsten forvente i det her tilfælde. Nu kan det godt lyde som om at jeg slet ikke kan lide Johnnie Walker, men det passer ikke. De to sorte i serien, det vil sige Black Label og Double Black, er ganske fine blends og prisen på dem er helt rigtig. Desværre er det også sådan, at mine to favoritter ikke længere produceres og det er Johnnie Walker Green Label og den gamle Gold Label 18 YO. Green Label er en blend af single malts og indeholder dermed ingen grain whisky overhovedet. Den er uden tvivl mange whiskyentusiasters foretrukne Johnnie Walker. Hvis du skulle se nogen af disse to aftapninger derude, så køber du dem på stedet. Det vil du ikke fortryde.

Mere information og flere indlæg om Johnnie Walker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.