Lagavulin 16 YO

Vi fortsætter serien af anmeldelser fra Diageos Classic Malts serie, hvor vi sidste gang besøgte Isle of Skye og Talisker. Vi bliver i den røgede afdeling i denne anmeldelse, som indtil videre er den sidste i denne lille miniserie, og besøger Islay. Lagavulin har ikke ret mange aftapninger i deres core range, men den som vi skal smage i dag er den meget ikoniske 16 års, som er tilgængelig i de fleste større supermarkeder og nok også den som de fleste stifter bekendtskab med først.

Mere information og flere indlæg om Lagavulin.

Lagavulin 16 YOLagavulin 16 YO
Alder: 16 år
Alkohol: 43
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Det første der fanger min næse er søde bær og karamel. Det bliver dog hurtigt skræmt væk af den voldsomme røg, som kommer ind og nærmest dominerer det hele. Noget røg er raffineret. Det er denne her ikke, men derimod er den kraftig og medicinsk med hint af jod. Det lyder negativt, men det er faktisk ikke ment negativt. Der gemmer sig dog en hel del sødme inde bag ved. Appelsinskal og lidt tørrede frugter, men også lidt salt.

Smagen: Starter med karamel og chokolade. Fortsætter med lidt kanel, men det hele blegner når bålet sætter ind. Man kan tydeligt smage træet og den tørrer munden godt ud. Lidt kaffe i baggrunden. Den varmer helt ud i fingerspidserne og røgen er virkelig påtrængende når den først kommer i gang. Der er dog ikke antydningen af alkohol eller nogen skarpe kanter. Det hele er smukt sammensat.

Eftersmagen: Lang og varm eftersmag med masser af røg, god smag af fad og godt krydret med et lille skud peber.

Karakter: 90/100 (skala)

Vores lille miniserie af Classic Malts slutter med en røgbombe af karakter. Lagavulin har ry for at være en af de mest røgede single malts fra Islay og denne 16 års udgave skuffer ikke. Til trods for at den kan købes rigtig mange steder og bliver masseproduceret i stor stil, så det er fremragende whisky vi har med at gøre med her og enhver peat head skylder sig selv en smagsprøve, som nok resulterer i købet af en hel flaske. Jeg forstår godt at Diageo har denne aftapning med i deres Classic Malts serie og jeg giver den en klar anbefaling. En flaske koster omkring 400 kroner, men den kan ind i mellem findes på tilbud til under 300 kroner. Hvis man kan lide røgede whiskyer, så er der virkelige valuta for pengene i Lagavulin 16 YO.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.