Lagavulin 8 YO

Det er ikke mere end to måneder siden, Lagavulin annoncerede at de havde lavet en 8 års aftapning for at fejre deres 200 års jubilæum her i 2016 og nu er det altså blevet tid til en anmeldelse af den. Udover at være en fejring af deres eget jubilæum er flasken også en hyldest til Alfred Barnard, som besøgte Lagavulin i 1886 i forbindelse med research til hans bog “The Whisky Distilleries of the United Kingdom”. Den bog bør for øvrigt stå på en enhver whiskyelskers hylde.

Aftapningen er kun til salg i år og der er, ifølge mine oplysninger, rigeligt med flasker på markedet til at alle skulle have mulighed for at være med. Lagavulin har ikke sagt noget officielt om, hvilke type fade den har lagret på, men et godt bud vil være at den har ligget på refill hogshead (eller barrels) af amerikansk eg.

Der står bag på kassen at whiskyen er farvet, men kigger man på selve whiskyen, så er den altså meget bleg og det får mig til at tvivle på, om den nu virkelig også er farvet. En stor virksomhed som Diageo sørger naturligvis for at dække sig ind på alle tænkelige måder og det kan sagtens tænkes, at det bare står på kassen “for en sikkerheds skyld”. Det kunne jo være at denne aftapning har ligget i samme tanke i tappehallen, som andre Diageo aftapninger og at der dermed kan være spor af E150a. Desværre ved jeg ikke noget med sikkerhed og derfor må jeg gå ud fra at den er farvet, når det står på kassen.

Mere information og flere indlæg om Lagavulin.

llagavulin 8 YOLagavulin 8 YO
Alder: 8 år
Alkohol: 48%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Ja

Næsen: Masser af røg og sødme. Røgen er medicinsk og der er noter af tang og skaldyr. Vådt sand på stranden og en duft af sådan en tung våd efterårsdag i skoven. En hel del maltsødme og nogle bitre æbler. Nogle tørrede krydderurter som basilikum og oregano. Man fornemmer at den er olieret og der er et lille, meget lille, skær af new make over næsen.

Smagen: Masser af røg og fylde. Trækul og aske, som smager lidt vådt eller fugtigt. Lidt bitter frugt og et ordentlig skud knust sort peber. Den er meget olieret og jo længere den er på tungen, jo mere røget og skarp bliver den. Det der maltede og kornede fra næsen følger med over i paletten og det hele er meget sammenhængende. Ikke den mest komplekse palette, men det er ikke nogen dårlig ting her. Det hele er fint orkestreret og ganske fremragende.

Eftersmagen: Skøn lang eftersmag med peber, tobak og aske. Lidt af den samme maltsødme, som har været der hele vejen fra starten af.

Karakter: 89/100 (skala)

Sikke en måde at fejre et jubilæum på! Lagavulin skal have stor ros for at lave en ung aftapning og så skrive alderen på. De skal også have ros for at tappe den ved 48%, selvom fadstyrke selvfølgelig havde været endnu bedre. Den her 8 års aftapning er intet mindre end fremragende og de fleste peatheads vil elske den. Den er skarp, lidt voldsom og meget fokuseret i både næse og smag, hvilket gør den til en fornøjelse at drikke. Den kan ikke umiddelbart sammenlignes med deres standard 16 års, da den er så anderledes som den er og den skal derfor kategoriseres som helt sin egen. Hvis man kan lide røg, så er der ingen vej uden om. Skynd dig at købe et par flasker, så du kan nyde den i årene fremover. Lige nu kører Whisky.dk (hvis du handler via dette link er du med til at støtte bloggen) et introduktionstilbud på 399 kroner per flaske og til den pris er det bare med at komme i gang.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.