Laphroaig 10 YO

Efter at have anmeldt tre NAS aftapninger fra Laphroaig er det vist på tide med noget, der har en aldersdeklaration og valget er faldet på den mest klassiske af alle Laphroaigs aftapninger, nemlig Laphroaig 10 YO, som står for omkring 70% af single malt salget hos Laphroaig. Der har i et stykke tid været spekulationer om, hvorvidt den ville blive udfaset til fordel for Laphroaig Select eller en anden NAS whisky, men det ser ud til at den får lov til at blive på markedet og den ville også blive ret svær at erstatte. Laphroaig 10 YO har ikke modtaget nogen afslutning på andre fade og den har tilbragt alle ti år på tidligere bourbonfade. Desværre er den kun på 40% og den er både koldfiltreret og farvet.

Mere information og flere indlæg om Laphroaig.

Laphroaig 10 YOLaphroaig 10 YO
Alder: 10 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Røget og medicinsk. Ægte Laphroaig! Tørt korn eller græs, der brænder. Jod, klor og tjære. Røget kød. Der er også en del salt og peber i næsen kombineret med lidt sødme, som jeg har lidt svært ved at sætte ord på, men det kunne godt være nogle bagte grønne frugter. Vanilje. Virkelig røget, men dejlig næse.

Smagen: Den starter sødt og lidt syrligt med smag af æblejuice. Den føles faktisk lidt tynd i det og den er ret afdæmpet. Der kommer både vanilje og karamel inden den bliver mere maritim. Masser af salt og peber rammer tungen og så noget røget fisk og skaldyr. Røgen begynder så småt at ankomme og den bliver maltet og lidt tør.

Eftersmagen: Ikke den længste eftersmag, men masser af aske, trækul og tjære. Lidt maltsødme.

Karakter: 84/100 (skala)

Der er ingen tvivl om, at det her er klassisk Laphroaig, men jeg melder mig alligevel i koret af dem, som foretrækker Laphroaig Quarter Cask og den primære grund er den højere alkoholprocent, som lige giver den lidt mere krop og fylde. På en eller anden måde føles den her bare lidt tyndere og den smager tydeligt nedvandet. Dermed ikke sagt at det er en dårlig dram. Den dufter og smager mere røget end Quarter Cask og eftersmagen er meget mere røget. Hvilken man skal vælge vil jeg lade være op til enkelte. Hvis man vil have så meget røg som muligt, så er det denne 10 års man skal vælge, men hvis man søger lidt flere nuancer og lidt mere krop, så vælg Quarter Cask. En flaske Laphroaig 10 YO koster omkring 350 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.