Laphroaig Quarter Cask

Det er blevet tid til en hel stribe Laphroaig anmeldelser og vi starter med Laphroaig Quarter Cask, der blev lanceret i 2004 og som jeg ved at en del foretrækker frem for den almindelige 10 års. Laphroaig Quarter Cask er en NAS whisky, som starter sit liv på tidligere bourbonfade, ligesom næsten alle andre aftapninger fra Laphroaig. Efter at have ligget der i 5 til 11 år bliver den overført til quarter casks, som er små aflange fade med en kapacitet på 125 liter. De mindre fade gør at der er mere kontakt mellem træet og whiskyen, hvilket giver en hurtigere lagring i forhold til almindelige hogsheads. Efter en afslutning på cirka syv måneder bliver den tappet ved 48% og den er ikke koldfiltreret.

Mere information og flere indlæg om Laphroaig.

Laphroaig Quarter CaskLaphroaig Quarter Cask
Alder: NAS
Alkohol: 48%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Ja

Næsen: Masser af røg, hvilket jo nærmest er en selvfølge. Den dufter af tang, tjære og den er medicinsk i duften. Den er også lidt saltet og så kan jeg fornemme en del karamel og honning inde under alt røgen. Nogle grønne æbler. Røgen føles på en eller anden måde fugtig, ligesom når man brænder vådt træ. Med et par dråber vand kommer der lidt banan og den bliver i det hele taget mere frugtig.

Smagen: Meget sød i starten med æbler, pærer og karamel. Den er meget olieret og fyldig. Godt med fad og der stikker noget vanilje frem. Det tager lidt tid inden røgen dukker op, men når den endelig kommer, så skal jeg love for at den også er der. Grillen bliver startet og så er der barbecue, mens vi ryger en stor cigar. Røgen starter midt i paletten og fortsætter helt hen til slutningen. Vandet dæmper det hele og røgen bliver, sammen med den sidste del af paletten, mere tør.

Eftersmagen: Lang og røget eftersmag, med våd tobak, masser af fad, vanilje og lidt maltsødme. Ikke så røget som man skulle tro dog. Igen er den mere tør med vand.

Karakter: 85/100 (skala)

Jeg kan godt forstå at der findes dem, som foretrækker Laphroaig Quarter Cask frem for den almindelige Laphroaig 10 YO. Det er mere gods i denne her og væsentlig mere fad. Der er samtidig flere nuancer i paletten og eftersmagen er mindre røget. Det er sjovt at den minder mere og mere om den 10 års når man kommer vand i og jeg tror faktisk at jeg foretrækker den med lidt vand. Det er som om at vand lige gør den lidt mere beskidt og rustik. Selvom den er mere nuanceret end den 10 års, så gør det den ikke automatisk bedre. Hvis det er den klassiske Laphroaig, man leder efter så spring denne her over og vælg Laphroaig 10 YO i stedet, men er man frisk på en anderledes Laphroaig i samme prisklasse, så kan man roligt springe på den her. En flaske koster omkring 400 kroner.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.