Macallan 12 YO

Forleden anmeldte jeg Macallan Sienna, som er en af de nye aftapninger fra deres 1824 serie, der har overtaget efter Macallan valgte at stoppe salget af whisky med en alder på etiketten i Europa. Den Macallan 12 YO som jeg anmelder i dag bliver altså sværere og sværere at skaffe i Europa, til trods for at den stadig sælges i Asien og USA. Den er en del af deres Sherry Oak serie, som udover denne består af en 18 års, en 25 års og en 40 års. Der er desværre ingen af disse, som længere er til skaffe for fornuftige penge og de sælges for svimlende summer på auktioner rundt omkring. Ikke desto mindre så er denne sherrylagrede whisky en klassiker.

Mere information og flere indlæg om Macallan.

Macallan 12 YOMacallan 12 YO
Alder: 12 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Nej

Næsen: Masser af sherry i næsen. Rosiner, figner og brun farin. Ikke nær så krydret som Macallan Sienna, men til gengæld meget mere frugtig. Masser af friske bær. Den har heller ikke den samme tykke og cremede fornemmelse, men måske mere end lidt flad duft, hvis det giver mening. Der er en lille smule svovl helt inde bagved og noget fad, hvilket er med til at give den lidt dybde.

Smagen: Den mangler lidt krop forrest på tungen, men efterhånden som man bevæger den rundt i munden kommer der masser af sødme. Rosiner, sukker og appelsin. Der er lidt kanel og også en del lys chokolade, men den føles altså bare en lille smule tynd og det havde ikke skadet, hvis den havde haft lidt flere procenter at boltre sig på. Meget letdrikkelig og hen mod slutning af paletten bliver den mere frugtig og begynder at tørre lidt ud.

Eftersmagen: Dejlig lang eftersmag, som afleverer lidt af det krydderi som jeg havde savnet. Mere kanel og noget kakao.

Karakter: 85/100 (skala)

Det her simpelthen en skøn sherrylagret whisky, som dog lider lidt af at den kun er tappet ved 40% og dermed mangler lidt krop og noget fylde. Jeg kan godt lide en krydret sherrybombe og den krydrede side i denne her dukker først op til sidst i paletten, men varer til gengæld langt ind i eftersmagen. Hvis man er til søde letdrikkelige sherrybomber, så skal man endelig springe på den her. Den gør det fremragende og det er nemt at se, hvorfor den er gået hen og blevet en klassiker af de helt store. Efterfølgeren Macallan Sienna har lidt af de egenskaber som jeg synes den her mangler, men til gengæld mangler den noget af sødmen. Det er svært at vælge mellem dem og det vil jeg da heller ikke begive mig ud i her, men bare afslutningsvis sige at du bør købe den her, hvis du er så heldig at finde den til en pris, som ikke er helt vanvittig.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.