Macallan Sienna

Macallan introducerede deres 1824 serie i 2013 og den har en grundstamme af fire forskellige aftapninger, som tager navn efter den farve de har. I bunden finder vi Gold, derefter kommer Amber, så kommer den Sienna jeg anmelder i dag og til sidst kommer Ruby. Alle fire aftapninger består udelukkende af sherryfade, så forskellen på dem er alderen på den whisky, som indgår og hvilke typer sherryfade, der bliver brugt til lagringen. Macallan Sienna er primært sammensat af sherryfade lavet af spansk egetræ, med en lille andel af first-fill sherryfade lavet af amerikansk egetræ. I alle tilfælde er det Oloroso sherry, som har været på fadene først.

Mere information og flere indlæg om Macallan.

Macallan SiennaMacallan Sienna
Alder: NAS
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Nej

Næsen: Appelsinskal, nelliker, blommer og clementiner er det første, som springer ud af glasset. Det er ren julestemning. Derefter nogle rosiner og skud kanel med lidt vanilje i baggrunden. Den har også den her cremede smøragtige lugt, men vi er ikke helt ovre i smørsyre. En dejlig indbydende og afdæmpet næse. En dråbe vand fremhæver den krydrede sødme. Lidt mørk chokolade.

Smagen: Den starter sødt med rosiner og friske bær med sirup på. Derefter bliver den lidt mere krydret og maltet. Kanel, kakao og mørk chokolade. Så skifter den karakter igen og bliver frugtig. Æbler og fersken måske. Måske ligefrem sådan en æble/fersken marmelade (findes det?). Karamel og kirsebær hen mod slutningen. Det er en dram man kan have i munden længe uden at den bliver skarp. Den er rund og blid hele vejen.

Eftersmagen: Lang og krydret eftersmag. Mere appelsin, mere kanel og lille smule tobak.

Karakter: 86/100 (skala)

Macallan måtte høre for meget da de lancerede deres 1824 serie og de har uden tvivl mistet mange trofaste følgere på det. Det vil altid være irriterende når et destilleri erstatter en elsket og klassisk aftapning med en NAS aftapning og jeg skal ikke gøre mig klog på om Macallan udelukkende er grådige eller om de reelt mangler fade. Jeg skal bedømme whiskyen og min bedømmelse af den her er, at den er ganske fortrinlig og nok den aftapning i 1824 serien, som er den reelle erstatning for den gamle 12 YO. Jeg elsker den afdæmpede, men alligevel krydrede næse og at paletten er så mild og dog alligevel fyldt med kompleksitet og charme. Jeg gad dog godt vide, hvordan den ville være hvis den var tappet ved 46%. Jeg synes man skylder sig selv at tage ja-hatten på (eller i det mindste tage nej-hatten af) og lade smagen være afgørende for om man kan lide produktet. En flaske koster omkring 750 kroner herhjemme.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *