Maker’s Mark

Efter at have anmeldt en del skotsk whisky på det sidste, så er det vist på sin plads med lidt luftforandring og denne gang bliver det i form af en bourbon direkte fra Kentucky. Valget er faldet på Maker’s Mark, der er en Straight Bourbon og som nok er en af de mest tilgængelige bourbons på det danske marked. Selvom jeg tidligere har anmeldt bourbon her på bloggen, så er det måske alligevel en god idé at genopfriske reglerne for, hvornår noget må kaldes for “Straight Bourbon”:

  • Mindst 51% af det korn du bruger skal være majs. Resten kan være byg, hvede, rug eller lignende.
  • Det skal lagre i mindst 2 år på nye tønder af egetræ, som er brændt (charred) indvendigt.
  • Der må ikke tilsættes andet end vand til det endelige produkt. Det vil sige ingen karamelfarve.
  • Hvis flasken bærer en alder så er det alderen på den yngste bourbon i flasken.

Der står ingen alder på flasken, men den generelle konsensus er at tønderne får lov til at ligge omkring 6 år. På flasken står der at Maker’s Mark er lavet  i small batches, hvilket i dette tilfælde vil sige mindre end 19 tønder per batch. Det kan man vel teoretisk set godt kalde small batch, men når man laver så mange small batches som Maker’s Mark gør, så ryger fidusen jo lidt. Det er markedsføring, når det er bedst. Flasken er afsluttet med det karakteristiske røde voks, som gør at den ser håndlavet ud. Fint lille gimmick., der går at produktet skiller sig lidt ud.

Mere information og flere indlæg om Maker’s Mark.

Maker's MarkMaker’s Mark
Alder: NAS
Alkohol: 45%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Meget krydret næse til at starte med. Kanel, karamel og vanilje. Derefter lidt sødere med brun farin, honning og kirsebær. Slutter af med den der meget kendetegnende duft af frisk korn og majs som mange bourbons har. Slet ikke nogen dårlig næse.

Smagen: Brændt sukker, karamel, honning, vanilje og nødder. Føles meget cremet i munden og den både starter sødt og slutter sødt. Jo længere den får lov til at dække tungen, jo sødere bliver den. Lidt smag af træ udvikler sig hen mod slutningen.

Eftersmagen: Lidt mere fad i afslutningen, hvor man kan fornemme de ristede tønder. Mere sødme i form af sirup og honning. Forholdsvis kort eftersmag, som dog er god så længe den er der.

Karakter: 82/100 (skala)

Maker’s Mark er måske den bedste begynder bourbon på markedet og den indeholder det meste af det, som man forventer af en bourbon og der er ikke rigtig noget, som ødelægger helhedsoplevelsen. Den er mild og rund med masser af sødme og krydderier, som rigtig kommer frem efterhånden som den får lidt ilt. Det er på ingen måde den mest komplekse bourbon man kan på hylden, men der er stadig masser af kvalitet at finde i den og den kan både drikkes rent eller bruges til diverse drinks. Maker’s Mark er, som sagt, en af de mest tilgængelige bourbons på det danske marked og jeg har selv købt min i Bilka for 245 kroner. Hvis man har et ønske om at udforske bourbons, men ikke rigtig ved, hvor man skal starte, så er det her et fremragende bud og jeg kan sagtens anbefale Maker’s Mark til alle single malt drikkere, som ønsker at udvide sin horisont lidt.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *