Mortlach 18 YO

I sidste indlæg smagte vi på Mortlachs nye entry-level Rare Old, vi gennemgik Mortlach i store træk og vi fik introduceret deres nye serie af egne aftapninger. Denne gang tager vi så et trin op ad stigen og smager deres 18 års udgave. Mortlach egner sig rigtig godt til brugte sherryfade af europæisk eg og den 18 års, som vi skal smage i dag er netop sammensat af primært denne type fade. I følge Mortlach selv, så er den sammensat af en kombination af first-fill og refill sherryfade og refill bourbonfade.

Mere information og flere indlæg om Mortlach.

Mortlach 18 YOMortlach 18 YO
Alder: 18 år
Alkohol: 43,3%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Godt med sherrynoter her. Næsen er jordet og nøddeagtig med mørk chokolade, rosiner og appelsin. Med et par dråber vand forsvinder det tunge og jordede ved næsen, men til gengæld kommer der noget vådt græs og nogle syrlige æbler frem. Lidt mere syrlig og frisk efterhånden som den åbner sig glasset, men sødmen vender tilbage igen senere.

Smagen: Minder umiddelbart om sin lillebror Rare Old med den mørke chokolade og appelsin, men så bliver den mere sin egen og bider lidt fra sig og bliver krydret. Peber, ristede nødder og kaffe. Den afslutter sødt med tørrede frugter og kakao. Meget fyldig og virkelig delikat.

Eftersmagen: Tung eftersmag med vådt græs og vådt træ. Søde rosiner og kanel. Lidt tobak. Meget længere eftersmag end sin lillebror Rare Old.

Karakter: 86/100 (skala)

Mortlach 18 YO er klart anderledes end sin lillebror. Den er mere robust, har mere karakter og kræver nok også lidt mere af den, som sidder med glasset. Den minder lidt mere om den gamle 16 års Flora & Fauna aftapning uden dog på nogen måde at være en tro kopi. En flaske koster omkring 2000 kroner og her skal vi lige huske at der kun er 50 centiliter i flasken. Jeg kunne aldrig nogensinde finde på at købe Mortlach 18 YO til den pris, men her står vi ved samme dilemma som ved lillebroderen Rare Old og det er, at den ikke er lavet til mig. Denne her udgave er, sammen med 25 års udgaven, ment som statussymboler og de skal konkurrere direkte med MacAllan i luksussegmentet.

Dermed står jeg i samme situation som med Rare Old og det er at jeg skal bedømme indholdet og intet andet. Denne 18 års whisky er rigtig god. Ikke lige så velafbalanceret som Rare Old, men den har meget mere karakter og fylde og jeg ville med glæde drikke den, hvis den stod i mit whiskyskab. Det gør den ikke og det kommer den nok heller ikke til. Diageo har et klart mål med Mortlachs egne aftapninger og de inkluderer ikke os whiskyentusiaster. Det gør heller ikke noget for der er så meget andet godt fra Diageo, som vi kan bruge vores penge på og så må vi nøjes med de uafhængige aftapninger af Mortlach, som vi har altid har elsket.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.