Mortlach Rare Old

Vi fortsætter stimen af anmeldelser med to gange Mortlach og vi lægger ud med Mortlach Rare Old, som er en del af den nye serie af aftapninger fra Mortlach. Denne følges op af deres 18 års aftapning i næste indlæg, som gerne skulle lande på bloggen i løbet af nogle dage. Hvis man er fan af uafhængige aftapninger, så ved man at Mortlach kan være fantastisk lækker, så det er spændende om destilleriets nye aftapninger kan leve op til disse høje forventninger.

Diageo så bestemt sig for at markedsføre Mortlach som et luksusbrand og har derfor lanceret fire forskellige aftapninger:

  • Mortlach RangeRare Old, som er en entry-level NAS whisky med en overvægt af bourbonfade for at gøre den lettere i smagen.
  • Special Strength, som i bund og grund er Rare Old tappet ved en højere styrke. Udelukkende til Travel Retail markedet.
  • 18 YO, som har mere sherry indflydelse og måske er den, der mest ligner det vi forventer af en Mortlach.
  • 25 YO, som primært består af whisky, der har lagret på genbrugte fade af amerikansk eg.

Alle fire aftapninger er præsenteret i en flot flaske, der vel nærmere skal kaldes for en karaffel og indholdet er 50 centiliter. Det hele oser af luksus og veltilrettelagt markedsføring og det er nok heller ikke meningen at det er os whiskyentusiaster, som skal falde på halen over alt dette. Meningen er at døtrene og konerne skal købe sådan en flaske til far i gave eller at den skal købes i lufthavnen i forbindelse med en forretningsrejse og priserne, som ligger mellem 600 og 6000 kroner, afspejler da også dette.

Mere information og flere indlæg om Mortlach.

Mortlach Rare OldMortlach Rare Old
Alder: NAS
Alkohol: 43,3%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Kanel, appelsin, tørrede æbler og pærer. Delikat, men også lidt skrøbelig næse. Slet ikke som vi normalt kender Mortlach. Med et par dråber vand åbner den sig lidt mere og der kommer chokolade, lakrids og nødder frem. Næsen bliver mere robust og der kommer endda lidt fad i næsen. Umiddelbart en ret interessant og kompleks næse, som kræver lidt tid.

Smagen: Sød ankomst med chokolade og appelsin. Et hint af nogle friske bær. Udvikler sig med rosiner og bliver derefter lidt krydret med kanel og lakrids. Fyldig tekstur og den dækker tungen rigtig godt, men der er slet ikke samme fedme og fylde som en klassisk Mortlach.

Eftersmagen: Umiddelbart tørre frugter, men også lidt peber. Efter lidt tid tørrer den lidt ud og fadet skinner lidt igennem. Forholdsvis kort eftersmag.

Karakter: 84/100 (skala)

Nu tænker I nok, at jeg sidder og er ved at gå op i limningen af indespærret raseri, men det er jeg faktisk ikke. Ja, det er ren markedsføring og branding det her og den er koldfiltreret, farvet og tappet ved for lav styrke. Jeg har i det her tilfælde bare indset at det slet ikke er mig, som skal købe den her flaske og at min mening om indpakningen og præsentationen kan være fuldstændig lige meget. Diageo forsøger her at positionere Mortlach som et luksusbrand på linje med MacAllan, Highland Park og alle de andre. Når familiemedlemmerne står i det fine indkøbscenter eller i en lufthavn på den anden side af kloden og mangler en gave til fars dag, mors dag eller juleaften, så står Mortlachs flotte flasker klar til at hjælpe.

Hvis jeg skal have sådan en flaske Mortlach Rare Old stående i min samling, så er der altså nogen, som skal forære den til mig og så melder det springende spørgsmål sig om, hvorvidt jeg ville blive glad. For at svare på det så er jeg nødt til at glemme indpakningen, prisen og præsentationen og fokusere på selve indholdet og det er faktisk rigtig god whisky, der er inde i flasken. Den er lækker og velafbalanceret og selvom det ikke er nogen sherrybombe, så er man ikke tvivl om at det er en Mortlach. En flaske Mortlach Rare Old koster omkring 600 kroner og for at svare på spørgsmålet fra før, så… JA! Jeg ville blive glad, hvis nogen gav mig denne her som gave.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *