Oban 14 YO

Denne gang lægger vi vejen forbi Western Highlands og besøger den lille by Oban og destilleriet af samme navn. Udover Oban er der kun to andre destillerier i den del af Highlands, nemlig Ben Nevis og det nyåbnede Ardnamurchan, som er ejet af den uafhængige aftapper Adelphi. Udvalget af aftapninger fra Oban er ikke ret stort og den vi skal smage i dag er deres 14 års, som er en del af Classic Malts serien. Jeg har tidligere anmeldt Lagavulin, Talisker og Cragganmore fra Classic Malts serien, så hvis du ikke har læst dem, så er det bare med at komme i gang. Oban bruger malt som er let røget, men vi snakker ikke om mere end 1-2 PPM, så det er langt fra nogen røgbombe. Den har primært lagret på refill bourbonfade.

Mere information og flere indlæg om Oban.

Oban 14 YOOban 14 YO
Alder: 14 år
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Ferskner og appelsinskal. Masser af honning og lidt tørrede blomster. Malten er ret tydelig og der er en lille smule røg, som binder det hele sammen. Noget lys chokolade.

Smagen: Smager meget af malt i starten inden der kommer lidt citron og appelsin. Mere chokolade og honning. Sirup. Ret cremet fornemmelse i munden. Noget salt. Røgen er ikke rigtig til stede i smagen, men den kommer lige så snart man synker.

Eftersmagen: Her vender røgen tilbage og bliver nærmest dominerende. Mellemlang eftersmag med noget honning og chokolade.

Karakter: 83/100 (skala)

Den milde røg i næsen binder det hele sammen og smagen er både sød og bitter på en rar, men dog ikke særlig kompleks måde. Det er ikke denne her, man sidder og bruger flere timer på. Det er en rigtig dejlig, varmende dram og en af de bedre i Diageos Classic Malt serie. Den er ikke nær så kedelig som Cragganmore, men mere på linje med Talisker uden dog helt at komme derop. Hvis man synes at Talisker er for røget, så er denne her med garanti det rette valg. Den er med jævne mellemrum på tilbud i de danske supermarkeder, men normalprisen ligger mellem 350 og 400 kroner, hvilket jeg bestemt også synes at den er værd.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *