Peat Chimney 8 YO

Forleden dag smagte jeg den nye NAS aftapning af Peat Chimney fra Wemyss Malts og i dag kommer den “gamle” 8 års udgave så i glasset. I denne udgave er der blandet op til 16 forskellige malt whiskyer sammen med fokus på destillerier fra Islay. Til forskel fra den nye NAS aftapning, så er denne desværre kun tappet ved 40% og den er koldfiltreret. I forbindelse med lanceringen af den nye NAS udgave er Wemyss Malts holdt op med at producere denne 8 års aftapning, men den kan i skrivende stund stadig findes derude. 12 års udgaven af Peat Chimney fortsætter med at blive produceret, men det bliver i meget begrænsede mængder.

Mere information og flere indlæg om Wemyss Malts.

Peat Chimney 8 YOPeat Chimney 8 YO
Alder: 8 år
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Nej

Næsen: Meget afdæmpet, men dejlig røg. Den er slet ikke medicinsk, men derimod med masser af barbecue. Det er dog nok nærmere naboen der griller og ikke dig. Røget bacon og røget brie. Brændende halm eller græs. Tærte med æble og pære. Søde vindruer og en masse tørrede blomster. Næsen lever slet ikke op til navnet, men derfor er den fin alligevel.

Smagen: Masser af honning og flere af de der grønne frugter. Chokolade. Det varer dog ikke længe inden at den bliver pebret og røgen sætter ind. Her lever den lidt mere op til sit navn og den bliver tør med trækul, aske og lidt tør tobak. Den har en gennemgående saltet karakter og så føles den lidt tynd i munden, men ikke så meget at det ødelægger noget.

Eftersmagen: Mellemlang eftersmag, hvor røgen forsvinder lidt igen og det er honningen og frugter, der sætter sine aftryk. En lille smule aske måske, men det er ikke meget.

Karakter: 82/100 (skala)

Den her aftapning er væsentlig bedre end sin nye NAS fætter. Jeg synes dog stadig ikke at den lever op til sit navn og forventer man en røgbombe, så bliver man slemt skuffet. Når det er sagt, så er der faktisk en hel del at komme efter her. Næsen er virkelig dejlig og selvom røgen er afdæmpet, så er man ikke i tvivl om at der er en del Islay whisky i den alligevel. Jeg har hørt flere, som nævner Bowmore og det vil jeg godt give dem ret i. Smagen er også rigtig lækker og udover at den føles lidt tyndbenet, så føler jeg ikke at den lider under den lave alkoholprocent. En flaske koster cirka 400 kroner og skulle man falde over en flaske, så synes jeg man skal overveje den. Specielt hvis man ikke betegner sig selv som peathead, men alligevel godt kan lide en let røget whisky i ny og næ.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.