Peat Chimney

Wemyss Malts producerer, udover deres single casks, en serie blended malts som repræsenterer hver sin region. Peat Chimney, som vi skal smage i dag, repræsenterer Islay og efter at have blandet op til 10 forskellige malt whiskyer sammen introduceres der en signature malt fra Islay, som giver den noter af salt og sød røg. Foruden denne findes der også Spice King, der repræsenterer Highlands og The Hive, der repræsenterer Speyside. De har tidligere været tappet i forskellige udgaver med en aldersdeklaration og der har både været en Peat Chimney 8 YO og Peat Chimney 12 YO på markedet. Disse nye NAS udgaver blev introduceret til markedet i 2015 og samtidig blev styrken hævet fra 40% til 46% uden koldfiltrering. Tusind tak til importøren 1423 for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Wemyss Malts.

Peat ChimneyPeat Chimney
Alder: NAS
Alkohol: 46%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Den er ikke så røget som navnet antyder, men der er dog røg og den starter ret medicinsk. Der er noget tjære og noget sod, men den dæmper sig hurtigt og så er der noter af vådt bålsted. Der er ligeledes noget surhed over den. Citronskal, grønne æbler og saltkaramel. Det er bestemt ikke nogen dårlig næse, men den er heller ikke vildt interessant.

Smagen: Søde flødekarameller forrest på tungen. Ret maltet og meget sød, nærmest den der kunstige sødme. Der er ikke ret meget at komme efter her. Midt i paletten bliver den saltet og pebret, mens der bliver åbnet lidt for røgen sidst i paletten. Det hele føles meget cremet og der er en bitterhed, der ligger i baggrunden gennem det meste af paletten.

Eftersmagen: Eftersmagen er ikke ret lang, men det er måske alligevel her at den største kompleksitet er. Honning, karamel, krydderier og en røget karakter, der har manglet indtil dette punkt. Her kommer askebægeret og trækullene, men nu er det næsten for sent.

Karakter: 78/100 (skala)

Peat Chimney fejler ikke noget som helst. Den har bare bevæget sig ind på et område, hvor konkurrencen er virkelig høj og hvor man skal medbringe sine bedste kort, hvis man vil spille med. Næsen mangler røg og den mangler meget røg, når man tager navnet i betragtning. Smagen er gennemgående lidt kedelig og selvom jeg ikke forventer vildt meget kompleksitet af noget, der spiller på at være en røgbombe, så er der simpelthen for lidt alligevel. Når der så samtidig er sådan en bitter note, som ikke bør være der, så bliver det først rigtig galt. Eftersmagen er derimod ganske god og redder også lidt af oplevelsen, men det er “too little, too late”, hvis du spørger mig. En flaske koster omkring 400 kroner og så har jeg svært ved at anbefale den.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.