Säntis Malt Edition Alpstein X

De to Säntis whiskyer, jeg har anmeldt indtil videre, Edition Sigel og Edition Himmelberg, er mere eller mindre en del af det faste sortiment hos Säntis, hvor Edition Alpstein, som jeg anmelder i dag, er lidt mere speciel. Den udkommer i batches og de individuelle batches er alle afsluttet på noget forskelligt. Derover er den, med sine syv år, ældre end de fleste andre aftapninger fra Säntis. Det her er 10. udgave af Edition Alpstein og den har først ligget to år på øltønder, hvorefter den er overført til tidligere Merlot vinfade, hvor den tilbringer de sidste fem år. Den er naturligvis ikke koldfiltreret og farven er ganske naturlig. Husk at trykke på linket nedenunder, hvis du vil vide mere om destilleriet og historien bag Säntis. Tak til Exclusive Whisky for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Säntis Malt.

Säntis Edition AlpsteinSäntis Malt Edition Alpstein X
Alder: 7 år
Alkohol: 48%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Øltønderne er meget langt væk her, men malten og humlen kan da fornemmes. Vanilje, muskatnød, kardemomme og karamel. Kirsebær, fersken, blommer, rosiner og ret meget indflydelse fra vinfadet. Den dufter nærmest tør. Lidt vand fremhæver vaniljen og frugterne. Hvis man ellers ikke har en aversion over for vinfade, så er det virkelig en god næse.

Smagen: Igen en meget cremet ankomst. Søde frugter og bær. Derefter vanilje og karamel inden der kommer ingefær, peber og kakao. Ganen tørrer fint ud og man rigtig fornemme vinfadene. Med vand er det vaniljen, karamellen og bærrene som dominerer gennem hele paletten.

Eftersmagen: Dejlig lang eftersmag. Sød og krydret. Kirsebær, kakao og lakrids.

Karakter: 88/100 (skala)

Alt det som Edition Himmelberg manglede er til stede her. Her er det vinfadene, som er i fokus og de gemmer sig ikke bag en lav alkoholprocent, men hjælpes derimod ind på scenen med den højere styrke på 48%. Når vinfade er bedst giver de en krydret og sød oplevelse, som også tørrer ganen lidt ud og det er lige netop, hvad Edition Alpstein X leverer. Næsen er god, men ikke fantastisk. Paletten er derimod ganske enkelt fremragende og eftersmagen sidder også hvor den skal. Hvis man kan lide whisky, som har lagret på vinfade, så kan den klart anbefales. Der er kun 2200 flasker af denne 10. udgave af Alpstein og den kan, ligesom de andre aftapninger fra Säntis Malt, købes hos importøren Exclusive Whisky.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.