Säntis Malt Edition Dreifaltigkeit

Den sidste aftapning, vi skal smage fra Säntis i denne omgang er deres røgede whisky, som har det mundrette navn Dreifaltigkeit, der ganske enkelt betyder treenighed. Tørven kommer fra en tørvemose fem kilometer væk, som hedder Gonten. Alle tørvemoser i Schweiz er fredede og den eneste grund til at Säntis kan få tørv derfra er at stedet fungerer som museum og, at der i den forbindelse bliver skåret tørv som Säntis kan overtage efterfølgende. Den har udelukkende lagret på tidligere øltønder og har derfor, i modsætning til de fleste andre aftapninger fra Säntis, ikke modtaget nogen afslutning på andre fade. Den er naturligvis ikke koldfiltreret og farven er ganske naturlig. Lad os se om vi møder Faderen, Sønnen og Helligånden efter en tår af denne whisky. Husk at trykke på linket nedenunder, hvis du vil vide mere om destilleriet og historien bag Säntis. Tak til Exclusive Whisky for denne sample.

Mere information og flere indlæg om Säntis Malt.

Säntis Edition DreifaltigkeitSäntis Malt Edition Dreifaltigkeit
Alder: NAS
Alkohol: 52%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej

Næsen: Røgeost (med kommen naturligvis). Jeg er fynbo, så det skal ikke opfattes negativt. Røget bacon, brændt snobrød, trækul, aske, tjære og… Jeg tror I ved, hvad jeg mener. Meget maltet og en note af frisk tobak. Lidt karamel og salt. Klart røget, men det er på en utraditionel og anderledes måde. Lidt vand dæmper røgen, der kommer vanilje og så stikker øltønderne hovedet frem.

Smagen: Den smager sørme også af røgeost (stadig med kommen naturligvis) og røgeosten er spredt ud på en saltkiks. Stadig meget maltet og voldsomt pebret. Lakrids og kakao. Der er ingen tvivl om at det er ung whisky, hvor røgen er i centrum. Der er godt med tør aske i paletten og pas på med vandet. Det gør den lidt kedelig og flad. Det er eksplosionen, som skal være i centrum her.

Eftersmagen: Lang og røget eftersmag med lakrids, tobak og aske.

Karakter: 89/100 (skala)

Giv mig lige et øjeblik til at samle tankerne. Det her er én af de mest specielle og mest unikke røgede whiskyer jeg har smagt. Der er ingen tvivl om at den er voldsomt røget og at den er ret ung, men det samme kan man sige om for eksempel Kilchoman. Den er det som alle whiskyer stræber efter, nemlig at være en oplevelse og for mig var den en god oplevelse. Enten så elsker man den eller også så hader man den og synes det er den værste whisky man nogensinde har smagt. Hvis man er ekstrem peathead, så kommer man ikke uden om at prøve denne her. Den er maltet, den er sød, den er ekstremt røget og så eksploderer den i munden på dig. Kan man bede om mere? Skulle du have fået blod på tanden så findes der flasker i flere forskellige størrelser hos importøren Exclusive Whisky.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.