Scapa Skiren

Scapa Skiren blev lanceret i sommeren 2015 og selvom det ikke er meningen at den skal erstatte deres 16 års aftapning, så bliver den 16 års sværere og sværere at skaffe. Langt det meste af Scapas single malt bliver brugt i Chivas Regal og Ballantine’s, men rygterne siger at der kommer en ny 14 års på markedet og senere måske endda en 25 års, så det kan være at Scapa får en ny storhedstid inden længe. Skiren betyder på gammelt nordisk tungemål “glittering bright skies”, som vel kan oversættes med noget lignende glinsende klare skyer. Scapa er et manuelt destilleri og deres wash still er en såkaldt Lomond still, mens deres spirit still er en normal pot still. Scapa Skiren har udelukkende lagret på first-fill bourbonfade og i dag smager jeg både på batch 1 og batch 4. Det er batch 4, jeg har set i supermarkederne herhjemme.

Mere information og flere indlæg om Scapa.

Scapa SkirenScapa Skiren
Alder: NAS
Alkohol: 40%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Ja

Næsen: Meget frugtig og rigtig meget tropefrugt. Banan, mango, abrikos og mandarin. Grønne æbler og modne pærer. Med næsen i glasset dukker der honning og noget salt op. Lidt parfumerede blomster og så er fadene tydelige med masser af vanilje og karamel. Der er skruet en lille smule ned for frugten i batch 4 og lidt op for honningen og blomsterne, men det kan jeg udelukkende sige, da jeg har dem lige ved siden af hinanden. Havde jeg haft dem i glasset med bare et par timers mellemrum ville de have været umulige at adskille fra hinanden.

Smagen: Jeg havde forventet at der ville være masser af frugt i starten af paletten, men det synes jeg slet ikke at der er. Der er honning, der er karamel og så sådan en varm blød fornemmelse på tungen. Den er ret cremet og den forholdsvis lave alkoholprocent fungerer egentlig ganske fint. Den er ret maltet og det synes jeg faktisk ikke at næsen giver nogen antydning af. Midt i paletten bliver den mere krydret og saltet, mens fadet også træder i karakter. Der er lidt chokolade og noget kaffe. Ligesom i næsen, så er der meget lidt forskel på de to batches.

Eftersmagen: Frugterne vender tilbage i den forholdsvis lange eftersmag. Banan, mere honning og en dejlig varm fornemmelse (den samme som jeg havde på tungen) på vej ned. Der er også lidt fad og kaffe til sidst i eftersmagen. Karamel. Eftersmagen er måske lidt kortere i batch 4 og så er den lidt mere bitter, men igen ikke noget man ville bemærke, hvis man ikke sad med dem ved siden af hinanden.

Karakter: 83/100 (skala)

Dem som kender mig ved at jeg altid falder for first-fill bourbonfade af denne her karakter. For mig at det ligesom at dufte til en pose vingummier og jeg går helt i barndom igen. Den minder mig rigtig meget om Old Pulteney 12 YO, uden dog at have helt så meget frugt i smagen. Jeg er både fascineret og irriteret over den manglende forbindelse, der er mellem næsen og smagen og da jeg tog den første tår blev jeg skuffet over at der ikke var flere frugter i smagen, men blev til gengæld overrasket over, hvor maltet den viste sig at være og at den faktisk havde en maritim side med lidt salt. Jeg synes at det er en rigtig dejlig whisky og når den er på tilbud kan den købes til 300 kroner, hvilket gør den til lidt af et røverkøb i mine øjne. Det er ikke verdens mest interessante dram, men man kan købe meget ringere whisky til de penge.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *