Signatory Vintage – Ayrshire 1998

Grain whisky bliver mere og mere populært og det skyldes ikke mindst at prisen stadig er til at betale, selv for forholdsvis gamle aftapninger, og grain whisky har da generelt også godt af lidt alder, da det lider under at være en forholdsvis kønsløs alkohol lige når den er destilleret, og den skal dermed have det meste af sin karakter og smag fra fadet. Denne single grain aftapning fra Signatory Vintage er 16 år gammel, og den er destilleret på Girvan, som er ejet af William Grant & Sons. Girvan ligger i Lowlands i det county, som hedder Ayrshire og det er også derfra at aftapningen tager sit navn. Det er ikke en single cask aftapning, men det hele er destilleret samme dag og tappet samme dag. Den har udelukkende ligget på refill hogsheads, hvilket den naturlige farve også klart giver udtryk for.

Mere information og flere indlæg om Girvan.
Mere information og flere indlæg om Signatory Vintage.

Ayrshire 1998Signatory Vintage – Ayrshire 1998
Destilleret: 21. august 1998
Tappet: 11. november 2014
Alder: 16 år
Alkohol: 43%
Koldfiltreret: Ja
Farvet: Nej

Næsen: Næsen minder mig rigtig meget om en bourbon og det er en bourbon med hvede i sin mash bill. Måske lidt hen i noget Maker’s Mark. Der er også en lidt skarp alkoholisk note, nærmest som acetone. Den forsvinder dog efter noget tid og så er der pludselig masser af tropefrugter. Banan, melon og kokosnød. Det er ren grain whisky, så den minder mig også om glasur, ligesom der er vanilje og en hel del fad.

Smagen: Rigtig meget wienerbrød lige i starten. Den er mere cremet end man skulle tro og den starter meget sødt. Den udvikler sig med vanilje og frugter. Melon, pærer, æbler og de har alle sammen karakter af ikke at være helt modne endnu, så de har sådan et surt element blandet ind i sødmen. Senere i paletten bliver den en smule skarp med lidt peber og der er ganske lidt bitterhed, som fortsætter lidt ind i eftersmagen.

Eftersmagen: Kort eftersmag med mere glasur, vanilje og så en smule bitterhed, som dog ikke overdøver noget af det andet.

Karakter: 82/100 (skala)

Jeg kan faktisk godt lide den her aftapning, men jeg er også godt klar over at det er sådan en whisky, som man enten elsker eller hader. Jeg synes det er spændende at udvide sin horisont og jeg nyder både at drikke blended whisky, bourbon og altså også single grain whisky som denne her, men hvis ens præferencer ikke ligger der, så skal man springe den her over for det er en ret speciel oplevelse. Den har slet ikke samme karakter som en single malt, den er mere sprittet i det og den kan da også godt føles ret tyndbenet. Det ændrer dog ikke på at den er fantastisk let at drikke og den gør sig fremragende på en varm sommerdag. En flaske koster omkring 300 kroner, og hvis man vil udvide sin horisont lidt, og generelt ikke har noget mod grain whisky, så skulle jeg bare at man skulle give den et forsøg.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.