SMWS 26.89 – 26.90 – 26.106

Velkommen til en lidt speciel anmeldelse her på Whiskyflasken. Det er både den første anmeldelse af en SMWS aftapning (faktisk tre) og den første vertikale smagning jeg har bevæget mig ud i at anmelde og dermed sætte ord på. Det er noget som jeg håber at lave meget mere af fremover, efterhånden som muligheden byder sig. Jeg håber at I vil finde det lige så interessant som mig og lad os så komme i gang. Hvis der er nogen som mangler en introduktion til The Scotch Malt Whisky Society, så skrev jeg et indlæg i går, som gerne skulle forklare det meste.

Clynelish SMWSDe tre whiskyer som vi skal smage på i dag har numrene 26.89, 26.90 og 26.106. De tre forskellige whiskyer har et par ting tilfælles:

  • De er alle destilleret på destilleri nummer 26, som ligger i den nordlige del af Highlands.
  • De er alle destilleret på den samme dato, nemlig den 28. november 1984.
  • De har alle ligget på et refill sherryfad (butt).

De to første har ligget i 27 år, mens den sidste har ligget i 29 år. Farven på dem er nærmest identisk og jeg tror man skal være farvehandler for at kunne spotte en forskel i nuancen. Som I sikkert kan se på billedet så kunne man godt, ud fra farven alene, forledes til at tro at de har ligget på bourbonfade, men det er altså ikke tilfældet.  De to 27 års koster 1.000 kroner flasken og den 29 års koster 1.100 kroner, men husk at der er et meget begrænset antal flasker.

Mere information og flere indlæg om Clynelish.
Mere information og flere indlæg om The Scotch Malt Whisky Society.

26.89 – “An Exotic Tearoom Experience”
Destilleret: 28. november 1984
Alder: 27 år
Alkohol: 56,6%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 485 flasker
Fadtype: Refill Sherry Butt
Beskrivelse fra smagepanelet hos SMWS: Lemon drizzle cake, dried pineapple cubes and waxiness on the nose give way to fresh ginger, gorse flowers and wood glue. Tasted neat, there was a spicy pepper heat and the waxy notes. The taste also offered peaches, vanilla pods and an apricot cake. Adding water led to notes of vanilla ice cream and toffee sauce, lemon sorbet, spiced apple tea and an indulgent orange spiced soap! The taste was warming and exotic introducing Turkish delight, old fashioned perfume (lavender) and a hint of ras el hanout spices. This cask comes from the Brora distillery, whose name means ‘sloped garden’. Drinking tip: A dram for after church high tea.

Næsen: Starter syrligt med citron og overmoden fersken eller blomme inden den skifter over i honning og sherryfadet endelig får sparket nogle tørrede frugter indover. Den klassiske duft af voks, som gerne præger næsen fra dette destilleri, er også til stede her. Tænk farvekridt. De 27 år på fad fornægter sig ikke, men fadet er stadig underspillet i næsen.

Smagen: Starter pebret med en prikken forrest på tungen, men sødmen lurer lidt længere inde. Lynghonning, vanilje og en intens krydret varme dækker tungen. Lidt salt bagerst paletten og en mild røg. Dejlig olieret og man får lyst til en ekstra tår og en ekstra tår og…

Eftersmagen: Lang og varm eftersmag, hvor peberet vender tilbage og sherryfadet rigtig viser sin karakter. Nu kommer rosinerne og chokoladen. Fantastisk eftersmag.

Karakter: 90/100 (skala)


26.90 – “Elegant, Subtle, Balanced – In Total Harmony”
Destilleret: 28. november 1984
Alder: 27 år
Alkohol: 55,1%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 508 flasker
Fadtype: Refill Sherry Butt
Beskrivelse fra smagepanelet hos SMWS: This sample, from the existing distillery in Brora, is like a landscape pastel painting out of the still house overlooking the Moray Firth. It starts off shy, lemon fragrant wax candles, pear in chocolate sauce and beeswax. Then you discover fresh oysters, rock pools, mixed apple slices and a garden in full bloom. The taste is a shellfish medley and a Dover sole with tagliatelli, slightly lemony, waxy and a hint of smoke – all in perfect balance. With water the nose has oysters with vinegar and tarragon dill, candid fennel, turning richer and more intense floral/perfumed like a soft rain shower opening the flowers in the garden. The taste like sweet incense, dark treacle toffee with a malty intensity of a Porter beer.

Næsen: Slet ikke samme syrlige start som 26.89 og sødmen kommer noget hurtigere. Voks, honning, dadler og chokolade. Sherryfadet har fået lidt mere magt her og der er noter af gammel tobakskasse eller et gammelt klædeskab. Malten er også mere gennemtrængende her i forhold til 26.89 og i det hele taget er næsen mere afrundet og balanceret. Det er små marginaler vi snakker om, men det kan fornemmes i næsen.

Smagen: Pebersmagen, som er tilstede i 26.89, findes på det nærmeste ikke i den her. Meget sødere og rundere ankomst. Æble, vanilje, honning og en fin delikat røg. Bagerst i munden en frisk og lettere parfumeret smag. Masser af voks og også denne giver lyst til en tår mere. Igen mere afbalanceret og afrundet end 26.89 og den bider ikke helt så meget.

Eftersmagen: Lang og for det meste sød eftersmag. Vanilje, men også noget jordet og maltet. Lidt salt måske.

Karakter: 90/100 (skala)


26.106 – “Say It With Flowers”
Destilleret: 28. november 1984
Alder: 29 år
Alkohol: 58,0%
Koldfiltreret: Nej
Farvet: Nej
Udbytte: 586 flasker
Fadtype: Refill Sherry Butt
Beskrivelse fra smagepanelet hos SMWS: The first impression is of sweet pastry – shortbread – with vanilla notes, increasingly supported by fruit cake or dried fruits steeped in tea. In time it lightens: fresh figs, melon, fresh grass, rosemary. At natural strength, the taste is heavier: herbal tea and jasmine tea, musty/waxy, nutty (macaroons, hazelnuts and almonds), flower honey. The last increases with a dash of water, becoming more waxy/oily – sunflower oil, crème Anglais, light nuts. Now the texture is soft, the taste sweet with honeycomb, then slightly bitter (edible flowers like nasturtiums) in the finish. Complex and ever-changing.

Næsen: Første indtryk er gammelt vådt træ, men efterhånden som den får lidt luft kommer der noter af vanilje, honning og figner. Samme voks som ved de andre, men denne her dufter “gammel” i forhold til de andre to. Virkelig meget fad i næsen efterhånden som den åbner sig og måske lidt mynte.

Smagen: Rigtig meget fadsmag. Gammel tør tobak, men også lidt salt og peber. Sødmen gemmer sig derinde og kommer lidt mere frem med et par dråber vand. Overmodne eller bagte æbler. Den smager lige så gammel som den dufter og det er nok ikke én som jeg ville kunne sippe af en hel aften, som jeg ville kunne med de andre to.

Eftersmagen: Kortere eftersmag end de andre. Brændt træ, nødder og i det hele taget masser af fad.

Karakter: 90/100 (skala)

Wow! Jeg håber at alle er med endnu og at I er blevet godt tørstige af indlægget indtil videre. At lave sådan en vertikal smagning og skrive det hele ned er godt nok meget arbejde, men belønningen har også været stor. Disse tre whiskyer burde være forholdsvis ens. 26.89 og 26.90 er så at sige søsterfade og selvom forskellen ikke er voldsom, så er der alligevel så meget forskel, at vi har at gøre med to forskellige og individuelle udtryk. De er endda så forskellige at langt de fleste ikke ville have nogle problemer med at vælge deres favorit. Den tredje whisky, 26.106, som har fået to ekstra år på et fad magen til de andre, er blevet en helt anden whisky og skiller sig enormt meget ud fra de første to.

Alle tre aftapninger fra destilleri nummer 26 er fantastiske. De to 27 års er, til trods for deres kompleksitet, meget letdrikkelige og den 29 års bliver meget bedre, hvis man giver den lidt tid og et par dråber vand. Skulle jeg vælge en favorit blandt disse tre må det blive 26.90, der, selvom den minder meget om 26.89, bare er mere afbalanceret og afrundet i både næsen og smagen. Til gengæld er eftersmagen bedre i 26.89, men man kan jo desværre ikke få i både pose og sæk. Der er ingen disse, som kan betegnes som sherrybomber, men særligt ved de to 27 års har sherryfadet lagt som en forskønnende lag oven på whiskyen uden på nogen måde at blive dominerende.

Afslutningsvis kunne det være at jeg skulle løfte sløret for hvilket destilleri, som gemmer sig under nummer 26. Har du gættet det eller vidste du det allerede? Det er Clynelish, som tilfældigvis er et af mine yndlingsdestillerier.

Slàinte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *